Trenutno:
15°C

20-04

18°
10°

21-04

20°
11°

22-04

23°
12°

Powered by Budva.com

Radio Budva - Budvanska hronika

Budvanska hronika
od 18-04-2014.

Polis 18 04 2014 Televzija Budva - Polis

Polis 18 04 2014

Društvo, 21-01-2014

Džiboni otvara 45. Praznik mimoze Portonovi

dziboni-otvara-45-praznik-mimoze-portonovi

 

Ovogodišnji Praznik mimoze Portonovi otvoriće 31. januara na hercegnovskom Trgu Nikole Đurkovića hrvatska pop zvijezda Džiboni.

 

Sa njim i drugi domaći izvođači - pratioci Mimoze: Gradska muzika, mažoretke, trombonjeri, Umjetički centar As, klapa Stari kapetan i glumci Hercegnovskog pozorišta. Istog dana biće otvorena međunarodna izložba cvijeća sa 40 izlagača u Vili "Galeb" u Igalu.

Dan kasnije biće održana tradicionalna fešta od mimoze ribe i vina na hercegnovskoj rivijeri sa defileom mažoretki, trombonjera i gradske muzike. Drugi dan festivala obilježiće i Bal pod maskama u Institutu “Dr Simo Milošević.

Likovne manifestacije otvara 47. Hercegnovski zimski salon sa 23 učesnika iz Crne Gore i zemalja nekadašnje Jugoslavije. Bogate likovne sadržaje Praznika mimoze upotpuniće Mali salon hercegnovskih galerija, kao i novi galerijski prostor Stanica na Škveru, u zgradi koja je vlasništvo Emira Kusturice. U ovoj zgradi biće predstavljen mediteranski slikarski krug koji ovog puta čine Vojo Stanić, Bato Pravilović i Mitko Bulajić.

Biće ispoštovana tradicija da na Prazniku književno veče ima dobitnik Ninove nagrade, a među gostima Festivala naći će se i novski književnici Marija Čolpa, Višnja Kosović i Siniša Luković.

Pozorišni program obećava najbolje i naprobirljivijoj publici, kroz izvođenja predstava “Bokeški D mol”, “Filomena Maturano” i gostovanje Jugoslovenskog dramskog pozorišta s predstavom “Tako je moralo biti”. U muzičkom dijelu Praznik Mimoze Portonovi obogatiće džez koncerti, nastupi Crnogorskog simfonijskog orkestra, Masima Savića i Vlade Divljana.

Jedna od novina festivala će biti Portonovi Valentine’s Party (14. februar), a Praznik će biti zatvoren tradicionalnim “karnevalskim suđenjem”.

Manifestacija će koštati dvostruko više i imaće kvalitetniji program no lani. Glavni partner opštini i Herceg festu je kompanija „Azmont investments" koja će finansirati festival sa 130 hiljada eura, a opština i Turistička organizacija sa 100 hiljada, prenosi portalanalitika.me