10-10-2024

AŽURIRANO: Demant potpredsjednice Opštine Budva Jasne Dokić

Redakcija Portala se izvinjava zbog greške, vezane za prenošenje demanta potpredsjednice Opštine Budva, gospođe Jasne Dokić na pisanje portala Vijesti. Naime, u ažuriranoj informaciji je dodat link članka na koji se demant odnosi, što je u prvobitnoj objavi izostalo. Zbog ranijih nesporazuma i žalbi upućenih našem portalu za slične situacije, obavještavamo vas da će shodno uređivačkoj politici kuće ovaj način prenošenja demantija biti praksa i u budućem periodu. Hvala na razumijevanju.


Foto: Opština Budva

Saopštenje za javnost potpredsjednice Opštine Budva Jasne Dokić, shodno objavljenom tekstu “Dokić nezakonito imenovala Savjet Muzeja i galerije Budva” na portalu Vijesti, prenosimo integralno.

Shodno objavljenom tekstu “Dokić nezakonito imenovala Savjet Muzeja i galerije Budve” koji je objavljen na portalu Vijesti, ovim putem nalazim za shodno da obavijestim cjelokupnu javnost da je prilikom imenovanja članova Savjeta postupljeno u svemu u skladu sa zakonom i po nalogu Uprave za inspekcijske poslove – Odsjek za inspekciju rada.

Naime, dana 14.08.2024. godine primili smo Obavještenje Uprave za inspekcijske poslove – Odsjek za inspekciju rada, kojim smo obaviješteni da su Upravi za inspekcijske poslove više puta podnošene inicijative za vršenje inspekcijskog nadzora u JU Muzeji i galerije Budva koje su za predmet imale provjeru ugovora o radu direktorice Lucije Đurašković.

Vršenjem inspekcijskih nadzora utvrđeno je da je direktorica zaključila ugovor o radu 15.08.2017. godine na period trajanja od četiri godine (tj. do isteka mandata). Dalje je utvrđeno da je istekom četvorogodišnjeg mandata, ugovor o radu direktorice Lucije Đurašković prestao da važi 15.08.2021. godine, nakon čega nije vršen izbor novog direktora.

Članom 22 stav 2 Statuta JU Muzeji i galerije kojim je propisano: "Do izbora novog direktora, funkciju direktora vršiće dotadašnji direktor."

Članom 19 st. 2 tac. 6 Zakona o kulturi previđeno je da direktora ustanove bira i razrješava savjet, koji i upravlja radom ustanove.

U trenutku vršenja inspekcijskog nadzora savjet JU Muzeji i Budva, nije obavljao svoju upravljačku funkciju jer je ranijim članovima savjeta istekao mandat, a nisu imenovani novi članovi savjeta, zbog čega inspekcija rada nije imala zakonske mogućnosti preduzeti mjere prema poslodavcu JU Muzeji i galerije Budve.

Stoga nam je od strane Uprave za inspekcijske poslove – Odsjek za inspekciju rada ukazano da je potrebno u što kraćem roku izabrati članove Savjeta JU Muzeji i galerije Budva, kako bi se stvorili neophodni uslovi da se, u skladu sa Zakonom o kulturi i Statutom navedene ustanove, izabere novi direktor, zbog isteka mandata direktorice Lucije Đurasković, kojoj je ugovor o radu prestao da važi.

Shodno svemu prednje navedenom, donijeta je odluka o imenovanju članova Savjeta JU Muzeji i galerije Budva.



Prilog: Obavještenje Uprave za inspekcijske poslove – Odsjek za inspekciju rada br. 01-082/24-1256/1 od 14.08.2024.god.