06-06-2024

Balet „Odustajanje“ otvara drugi Jadranski festival igre u Budvi, ulaz besplatan

Svečano otvaranje drugog Jadranskog festivala igre biće održano u petak, 7. juna u 21 sat, na sceni između crkava u Starom gradu u Budvi, kada će premijerno biti prikazana baletska predstava „Odustajanje“, saopšteno je iz TOB.


Foto: TOB

Kako navode, predstava je rađena po motivima djela „Roman o Londonu“ Miloša Crnjanskog u produkciji Muzičkog centra Crne Gore. „Ova predstava prikazuje situacione metamorfoze subjekta koji je prisilom okolnosti izmješten iz svog esecijalnog ambijenta u ambijent stranog i neprihvaćenog. Odupiranje jedne identitetske strukture drugoj ima za posljedicu gubitak kontrole nad tokovima sudbine, gubitak emocionalne usaglašenosti u partnerskim relacijama, kao i gubitak vjere u suprotan kulturološki, nenaslijeđeni kod, otuđeni diktat egzistencije. Predstava ima dvostruku ekspoziciju: društvenog i ličnog nivoa degradacije i utoliko je obasjavanje glavnog junaka kroz koreografiju i režiju kompleksnije. Aleksandar Ilić i Mario del Monako postavili su koncept koji kroz nekad ironične, nekad teške i surove transpozicije duševnih stanja odvode likove iz nade u predaju, odustajanje od ljubavi, od snova, od vjere da je svijet stvoren po mjeri dobrog i pravednog“ kazali su iz Muzičkog centra Crne Gore.

Predstavu „Odustajanje“ izvešće Crnogorski baletski ansambl MCCG u sastavu: Danijela Simić, Jana Jovićević, Emmanulele Masscati, Vladimir Sekulić, Ksenija Sinđić, Tamara Radonjić, Staša Šćepanović, Tijana Dragović, Katarina Vujošević i Alina Tsoumou, u saradnji sa koreografom Aleksandrom Ilićem, direktorom muzike Dejanom Božovićem i režiserom Mariom del Monakom.

U okviru Jadranskog festivala igre koji se drugi put održava u organizaciji Turističke organizacije opštine Budva, u periodu od 7. juna do 2. jula, na sceni u budvanskom Starom gradu biće održano 14 različitih kulturno-umjetničkih programa od kojih će čak 5 biti premijerno prikazana, uz dodatna četiri reprizna izvođenja baletskih predstava.

Detaljan program Jadranskog festivala igre nalazi se na sajtu Turističke organizacije opštine Budve, a za sve posjetioce ulaz je besplatan.