22-07-2024

Banka hrane: Povećanje subvencija za podstanare pohvalno, ali ne i dovoljno

Da je odluka Sekretarijata za socijalno staranje Glavnog grada o povećanju naknade dijela troškova zakupnine podstanarima pohvalna, te da je povećanje sa 50 na 100 eura značajno za podstanarske porodice u stanju socijalne potrebe, ali ne i dovoljno, saopšteno je iz volonterskog tima Banke hrane Crne Gore.


Foto: Pexels

U saopštenju koje potpisuje predsjednica Fondacije Banke hrane, dipl ecc Marina Medojević navodi se da subvencije ne mogu biti jednake za sve, te da pravedan kriterijum mora zaživjeti i u našoj zemlji.

"Što je porodica u lošijem marerijalnom, socijalnom, zdravstvenom položaju, subvencija mora biti viša, do nivoa potpune subvencije, za najugroženije", navodi se u saopštenju.

Pored toga, Medojević ističe da su uslovi za subvenciju zakupnine podstanara i dalje isti, tj. obavezno je imati Ugovor sa stanodavcem. Iz tog razloga se nezanatno povećao broj korisnika ove subvencije. Tačnije, svega 127 porodica u Podgorici je imalo prošle godine ovu subvenciju, a ove godine ih je 134.

"Moguće da se kriterijumi zadržavaju, kako bi se ograničio broj pomognutih podstanara jer je došlo do smanjenja budžeta Sekretarijatu za socijalno staranje Glavnog grada za ovu stavku, sa 200 000 eura za prošlu, na 100 000 za ovu godinu. Ugovor je nemoguća mislija za većinu podstanara jer stanodavci bježe od plaćanja poreza", ističe se u saopštenju.

Takođe, iz Banke hrane postavljaju pitanje zašto Vlada ne uredi poreski sistem i tržište najma nekretnina, kako bi onda država i lokalne samouprave mogle pravedno i odgovorno subvencinisati ugrožene građane - podstanare.

"Kako će oko 130 000 zaposlenih za minimalnom zaradom, medu kojima nije mali broj podstanara, platiti kirije koje nadilaze njihove platežne mogućnosti, pitanje je kojim bi trebalo da se bavi Vlada i resorna ministarstva ali i lokane samouprave. U skladu s izostankom državne strategije i politike prema podstanarim, teško je očekivati ​​rješavanje tog problema. Podstanari nisu politički organizovani da bi vršili trajniji i neugodniji pritisak na politički vrh, a nažalost kod nas jedino to može da vodi do boljitka, pa tako teško možemo očekivati ​​promjene na bolje. Fotelja je svetinja, funkcionera. Ljudi i njihovi problemi su u drugom planu", zaključuje se u saopštenju.