24-08-2024

Bokeška noć večeras u Kotoru

Tradicionalna manifestacija Bokeška noć, koja ima status nematerijalnog kulturnog dobra od nacionalnog značaja, biće održana večeras sa početkom u 21 sat, a njen početak najaviće kotorska Gradska muzika zajedno sa jedrilicama Jedriličarskog kluba „Lahor.“ Ulaskom u koridor, okićene barke predstaviće se publici i žiriju i konkurisaće za nagrade, čiji je fond 3.000,00 eura, saopšteno je iz JU Kulturnog centra "Nikola Đurković" Kotor.


Foto: KC Kotor

Žiri u sastavu: kotorski meštar Mijo Milovanović, predsjednik i članovi – direktorica Kulturnog centra Radmila Beća Radulović i u ime sponzora, direktor „Luke Kotor“ AD Ljubo Radović, odlučiće kome će pripasti prvo mjesto i 1.500,00 eura, drugo u iznosu od 1.000,00 i treće i 500,00 eura.

Program na moru uljepšaće veliki vatromet.

Nakon završetka nastupa na akva pozornici, fešta će se nastaviti na trgovima u Starom gradu. Na Pjaci od sata goste će zagrijati DJ Niggor i pripremiti ih za nastup Danijele Martinović sa bendom.

Raznolika je ponuda što se muzike tiče, pa će na Pjaci Sv. Luke nastupiti Luka Tarle i Ljubo Čikić.

Na Pjaci od muzeja gostuje Trio Mare bend, na Pjaci od brašna - DJ Bura i The Grupa, na Pjaci Sv. Tripuna - DJ Dimi i Vis Tetra, na Škaljarskoj pjaci - Jelena i Kiko i na Pjaci od Kina - Fankulo band.

Na dan održavanja „Bokeške noći“ dio glavnog gradskog parkinga na rivi prema moru neće biti u funkciji.

"S obzirom da se očekuje nekoliko hiljada posjetilaca, a u cilju smanjenja gužvi apelujemo na vozače da vozila parkiraju do 20 sati i to na parkinzima kod starog Autoremonta, kod gradskog groblja, iznad i ispod stadiona „Bokelja“ (Puč), na platou nekadašnjeg Auto mota (od bolnice prema Peluzici) kao i na parkinzima na Benovu i kod ŠC „Kamelija“. U Dobroti, vozila se mogu parkirati na Svetom Stasiju i kod Svetog Matije", navodi se u saopštenju.

Pored toga, ističu da preduzeće BELLA BOKA organizuje prevoz solarnim brodovima, po promotivnoj cijeni od 3,00 eura, dok je za djecu do 10 godina gratis. Jedan brod kreće ispod „Kavalina“ u Dobroti u 18h i u 19.30h i pristaje na dok kod crkve Svetog Matije. Odatle su polasci prema rivi u 18.20h i u 19.40h.

Drugi brod u istim terminima (u 18h i u 19.30h) polazi sa Prčanjske rive, pristiže na Muo i prema rivi kreće u 18.20h i u 19.40h.

Oba broda iskrcavaju putnike u velikom Gradskom parku. Povratak iz Gradskog parka zakazan za 23.30h i u 01h.

"Zbog nesmetanog postavljanja koridora, sva plovila iz akvatorijuma moraju se izmjestiti do 16 sati. Skrećemo pažnju na ograničenje brzine vožnje u zalivu, jer će plovna jedinica sa uniformisanim licem kažnjavati sve nesavjesne vozače, koji mogu da oštete ukrašene barke-učesnice povorke. Organizator ove manifestacije je Kulturni centar “Nikola Đurković” Kotor, uz suorganizaciju lokalne Turističke organizacije i pokroviteljstvo Opštine Kotor", zaključuje se u saopštenju.

Medijski sponzori: RTCG, RTV Budva, Radio Kotor, Radio Dux, Radio D, Radio Elmag, Radio El, Radio Mag, Radio Arena,  Kotor.info, Boka news, Portal Analitika, Antena M, Culture corner, Feral Bar, Share Montenegro, Travel Montenegro, Portal DAN i MNE Magazin.