25-07-2024

Budva: Privremeno zatvoreno 17 objekata, izdato 658 prekršajnih naloga

Od prvog jula, 70 inspektora Uprave za inspekcijske poslove boravi na crnogorskom primorju u cilju praćenja regularnosti rada tokom turističke sezone. U ovom periodu, na području budvanske rivijere, izvršeno je 616 kontrola, zabilježeno 511 nepravilnosti, izdato 658 prekršajnih naloga u ukupnom iznosu od 378.784 EUR i zatvoreno 17 trgovinskih i drugih objekata zbog nepoštovanja odluke o neradnoj nedjelji i rada tokom državnih praznika, kazala je inspektorka Marina Đukić.


Foto: Pexels

“Najčešće nepravilnosti utvrđene na terenu ticale su se rada bez ugovora o radu i prijave na obavezno socijalno osiguranje, rada stranaca bez dozvole za privremeni boravak i neposjedovanja sanitarne knjižice, kao i neizdavanja fiskalnih računa. U kategorizaciji ugostiteljskih objekata, prekršaji su najčešće bili neposjedovanje odobrenja za rad i nepoštovanje neradne nedjelje i neradnih dana tokom državnih praznika. Ukupno je zatvoreno 17 objekata na teritoriji opštine Budva za ovaj period, od čega 16 upravo zbog rada nedjeljom i rada tokom državnih praznika“, istakla je ona u razgovoru za Radio Budva.

Preko 800 zahtjeva za privremene lokacije podnijeto je organima lokalne uprave, međutim rješenja još uvijek nisu počela da se dodjeljuju, a kako objašnjava Đukić, inspekcija mora izreći kaznu kada u trenutku nadzora utvrdi da objekat ne posjeduje važeće odobrenje.

“Tu je nadzor ipak u nadležnosti lokalnih inspekcijiskih službi, ali i oni vrše pojačan nadzor tokom sezone, stoga vjerujem da kontrolišu i ove objekte koji još uvijek nisu dobili rješenje za rad”, dodala je.

Kada je riječ o zapošljavanju maloljetnika, Đukić navodi da su se i u toj oblasti javljale određene nepravilnosti.

“Posebnu pažnju posvećujemo radu maloljetnika, kako bi oni bili zaštićeni. Imali smo par nepravilnosti kada je rad maloljetnih lica u pitanju, a koji su se ticali rada bez dva uzastopna slobodna dana i rada nakon 22 časa”, kazala je ona.

Kako ističe Đukić, novčane kazne se kreću od 200 EUR za fizička do 2.000 EUR za pravna lica, u zavisnosti od vrste prekršaja.

Pored toga, kako navodi, inspektori nemaju fiksno radno vrijeme, na terenu su kako tokom radne nedjelje, tako i tokom vikenda, a aktivan je i Call centar koji dežura tokom tog perioda.

“Htjela bih da podsjetim građane da sve nepravilnosti mogu da prijave pozivom na besplatan broj 080/555-555 ili slanjem prijave na mejl adresu prijave@uip.gov.me", zaključila je Đukić.