13-06-2024

Budva razmatra ključne izazove noćne ekonomije, testiranje prvih aktivnosti u julu

Juče je u Omladinskom klubu Budva održan sastanak URBACT lokalne akcione grupe projekta Gradovi kad padne mrak (eng. Cities After Dark), na kojem su razmatrani izazovi specifični za period od 18 do 6 časova na području Budve.


Foto: Portal RTV Budva

Na sastanku se diskutovalo o predstojećim aktivnostima, od kojih će jedna biti testirana već ovog ljeta.

Izazovi

Kao krucijalni izazov istaknuto je pitanje saobraćaja. Tačnije, nedovoljan broj parking mjesta i otežana povezanost naselja, kako za noćni život grada, tako i za radnike u večernjim smjenama, a kao glavni razlog prepoznat je nedostatak saobraćajne studije koja bi adresirala ove probleme.

Pored toga, kao još jedan značajan izazov, naveden je nedostatak strategije razvoja kulture. U tom kontektstu, iz privatnog sektora ukazuju na nepostojanje plana i regulative, što rezultira kolizijom odluka. Konkretno, zabrana postavljanja zvučnih kutija na javnim površinama ugrožava kulturno-umjetničke programe, čime se ograničava razvoj same kulturne scene.


Foto: Portal RTV Budva

Nezavisna kulturna scena

Posebno je naglašena važnost podrške nezavisnoj kulturnoj sceni u Budvi. Naime, nezavisni kulturni akteri nisu dovoljno prepoznati, iako značajno doprinose kulturnom životu grada. Istaknuta je i sugestija dobijena u Briselu prilikom aplikacije Opštine Budva za titulu Evropske prijestonice kulture, tačnije, da nezavisna scena dobije, ako ne ravnopravan položaj, onda priliku za saradnju sa institucionalnim akterima, a sve u cilju unapređenja kvaliteta i raznovrsnosti kulturnog sadržaja.

Urbanistički projekat Starog grada

Na sastanku je postavljeno i pitanje postojanja urbanističkog projekta Starog grada, te da je, ukoliko takav projekat postoji, važno osigurati da se njegova pravila poštuju. Naime, neophodno je ustanoviti pravila i definisati namjenu prostora u Starom gradu i sadržaj istih, koji bi osigurali da kulturno-istorijska baština bude očuvana i adekvatno predstavljena.


Foto: Portal RTV Budva

Potencijalna rješenja

Analiza noćne ekonomije Budve pokazala je da modernizacija i popločavanje ulica moraju uključivati režime saobraćaja koji bi ograničili prolazak težih vozila, slično kao u Splitu i Dubrovniku. Takođe, istaknuto je da u donošenje odluka koje se tiču komunalnog reda treba uključiti i predstavnike NVO sektora i građane, kako bi se izbjegle nagle i problematične odluke, koje zahtijevaju naknadne izmjene i dopune. Krucijalna stvar je izrada strateške dokumentacije, a kako je zaključeno na sastanku, potrebna je strategija razvoja turizma koja će odgovoriti na pitanje kako će na prostoru, čija je vizija i masovni i selektivni turizam, oni koegzistirati.


M.O.