31-05-2024

CDPR u Risnu: „Zaštita djece od uplitanja duvanske industrije”

Crnogorsko društvo za borbu protiv raka (CDPR), u saradnji sa Opštinom Kotor, Organizacijom žena Risan, OŠ „Veljko Drobnjaković” Risan, Caffe barom Route 66 Risan i Turističkom agencijom Amfora, povodom Svjetskog dana bez duvana, organizovalo je izložbu dječijih crteža na temu „Moj prilog da svi ljudi budu zdravi” u staroj risanskoj ulici „Grkavac”, saopšteno je iz CDPR-a.


Foto: CDPR

„Naglašavamo, po ko zna koji put, da je od posljedica pušenja kao jedne od najtežih bolesti zavisnosti samo u prethodnoj godini, kako navodi Svjetska zdravstvena organizacija (SZO) u svijetu umrlo preko šest miliona, a u Crnoj Gori blizu 2.000 osoba. Tako je priređena izložba poslužila kao jedan vid prevencije, da građani vide na koji način djeca doživljavaju sve negativne strane pušenja po zdravlje. Istovremeno izložba pored promocije nepušenja, kao zdravog načina života ima i svoju edukativno - preventivnu funkciju”, navodi se u saopštenju.

Kako ističu, povod za Izložbu je Svjetski dan bez duvana, koji se u svijetu obilježava Odlukom Generalne skupštine Ujedinjenih nacija od 1988. Za moto ovogodišnjeg 31. maja (World No Tobacco Day 31. May 2024.), SZO (WHO) je odredila temu: „Zaštita djece od uplitanja duvanske industrije” - („Protecting children from tobacco industry interference”).

Prisutne je u ime NU „Organizacija žena Risna” pozdravila Anka Perović, koja je podsjetila da Svjetski dan bez duvana, CDPR u Risnu organizuje treći put.

„Bolesti zavisnosti su česta pojava, tako da ne počinjite sa pušenjem jer zbog konzumiranja duvanskih proizvoda obolijeva veliki broj osoba, dok prema podacima SZO godišnje u svijetu premine oko šest miliona lčjudi”, kazala je Perović.


Foto: CDPR

Izložbu je otvorila Bojana Petković, sekretarka Sekretarijata za zaštitu prirodne i kulturne baštine Opštine Kotor.

„Crnogorsko društvo za borbu protiv raka se trudi da ukaže na jednu veoma opasnu zavisnost, tj njen najteži oblik pušenje i zavisnost prema duvanskim proizvodima. Ono što svi znamo da je to zavisnost koja se vrlo lako stekne, a od nje se veoma teško oslobađa. Sada postoje i neke varijante za koje nam kažu da su manje štetne, što nije tako. Zato vas pozivam da i ne pokušavate, ostanite zdravi i pametni i recite ne pušenju”, poručila je Petković na otvaranju izložbe.

Sekretar Crnogorskog društva za borbu protiv raka Domagoj Žarković je istakao da CDPR već dvadeset tri godine obilježava Svjetski dan bez duvana, sa ciljem da se svake godine podstaknu mladi da kažu ne pušenju.

Direktorka OŠ „Veljko Drobnjaković” Marina Ćirković je ovom prilikom poručila da kako bismo bili zdravi, sretni i kreativni, moramo se osloboditi duvanskog dima, pa tako je porucila djeci da nikad ne počinju pušiti, zaključuje se u saopštenju.