17-07-2024

Crveni krst Budva: Pružanje prve pomoći u slučaju toplotnog udara i sunčanice

Juče je u Crvenom krstu u Budvi održana radionica posvećena pružanju prve pomoći, prepoznavanju simptoma i prevenciji toplotnog udara i sunčanice. Učesnici su edukovani o načinima ublažavanja negativnih zdravstvenih posljedica visokih temperatura koje mogu dovesti do naglog porasta tjelesne temperature i iznenadnog kolapsa organizma, saopšteno je iz te organizacije.


Foto: Crveni krst Budva

Kako navode, stručnjaci su prisutnima pružili savjete kako se zaštititi od visokih temperatura. Naime, preporučuje se izbjegavanje izlazaka iz kuće od 10 do 16 časova, unos veće količine vode u malim gutljajima, te konzumacija slanih i slatkih namirnica u slučaju naglog pada pritiska ili šećera. Alkoholna pića treba izbjegavati jer dodatno zagrijavaju organizam i uzrokuju dehidrataciju.


Foto: Crveni krst Budva

Savjetovano je nošenje lagane odjeće svijetlih boja, izrađene od prirodnih materijala poput pamuka ili lana, te zaštita očiju i glave sunčanim naočarima i šeširom. Lagana hrana, bogata povrćem i voćem sa visokim sadržajem vode, poput jabuka, dinja i lubenica, preporučena je kao najbolji izbor. Treba izbjegavati teško probavljivo meso, naročito pohovano i prženo, jer dodatno podiže tjelesnu temperaturu.

Učesnici su naučili tehnike pružanja prve pomoći i prepoznavanja razlika između toplotnog udara i sunčanice, te su dobili savjete o pravilnom ulasku u vodu kako bi se izbjegle neželjene situacije.