05-06-2024

Dobra priprema ključna za uspješnu turističku sezonu

I ovog ljeta, Crna Gora se suočava sa izazovima koji godinama prate ljetnju turističku sezonu. Prema trenutnim rezervacijama, koje pretežno traju do 10. juna, a zatim se ponovo pojavljuju u septembru, jasno je da gosti izbjegavaju špic ljetnje sezone zbog neadekvatne infrastrukture i drugih problema koji su u tom periodu najizraženiji.


Foto: Pexels

„Radovi su počeli prekasno, te sada dočekujemo goste sa raskopanim ulicama, što nije karakteristika dobrog domaćina. Tokom godine pažnja nije usmjerena na turizam, a sada treba razgovarati sa turoperatorima. Neko bi trebao da objedini male hotele koje imamo“, kazao je turizmolog Rade Ratković za Polis.

Kako ističe, hoteli koji su uključeni u organizovani turizam od kraja marta imaju dobre rezervacije koje traju do 10. juna. Nakon toga, situacija je neizvjesna, jer se gosti koji se vraćaju sjećaju problema sa kojima se suočavaju tokom sezone, poput saobraćajnih gužvi.

„Prošle godine je jedan gost izjavio da je prosječna brzina vožnje u Crnoj Gori bila 10 km na sat, što znači da moramo da sredimo destinaciju da funkcioniše tokom ljeta, kako saobraćajno, tako i estetski“, dodaje Ratković.

Prema njegovim riječima, ne očekuje se promjena u strukturi gostiju, te će dominantna tržišta ostati ista kao i ranijih godina. Trenutno je, sa aprilom, evidentirano 20% turista iz Crne Gore, 11% iz Srbije i 9% iz Njemačke.

„Zahvaljujući prirodnim ljepotama i nasljeđu naše države, gosti nas sami pronalaze bez velikog marketinga. Na nama je da se dobro pripremimo i pomognemo obnovi ruralnih područja u svim djelovima Crne Gore kako bi se sezona produžila i rezultati ne bi bili ograničeni“, zaključuje Raković.