08-10-2024

Fakultet likovnih umjetnosti domaćin drugog izdanja Internacionalnog festivala performansa

Fakultet likovnih umjetnosti Univerziteta Crne Gore (FLU UCG) je domaćin drugog izdanja IPAF-a – Internacionalnog festivala performansa, od 9. do 11. oktobra 2024, na Cetinju, saopšteno je iz FLU UCG.


Foto: FLU UCG

Kako ističu, ovaj internacionalni festival, posvećen umjetnosti performansa, osmislili su i zajednički kreiraju, Marko Marković, dekan Fakulteta likovnih umjetnosti UCG, Maja Šofranac, prodekanica FLU UCG, Salvo Bitonti, direktor Akademije likovnih umjetnosti Albertina u Torinu i Luigi Moio, umjetnik i profesor Tehnika performansa u vizuelnim umjetnostima na Akademiji likovnih umjetnosti Albertina u Torinu.

Festival će se održati na Fakultetu likovnih umjetnosti na Cetinju (FLU), koji će biti pozornica za izvođenje različitih oblika performansa. Uživo i video performansima će se predstaviti:

-Fakultet likovnih umjetnosti Cetinje (FLU),
-Akademija likovnih umjetnosti Albertina iz Torina.

Kao i međunarodni gosti festivala:

-Nacionalna akademija za umjetnost iz Osla (KHiO),
-Atinska škola likovnih umjetnosti (ASFA), Grčka,
-Univerzitet Sister Nivedita, Kolkata, Indija,
-Institut za umjetnost iz Seula, Južna Koreja.

Gostujuća umjetnica: Regina José Galindo

Počasna gošća festivala biće priznata gvatemalska umjetnica Regina José Galindo. Rođena u Gvatemali 1974. godine, Galindo je poznata po tome što koristi svoje tijelo u radovima kroz koje osuđuje socijalno, političko i kulturno nasilje, s posebnim fokusom na rodno nasilje. Njeno stvaralaštvo prati tradiciju umjetnosti performansa koju su postavile umjetnice poput Ane Mendiete i Marine Abramović.

Tokom festivala, Galindo će izvesti performans "Jedan metar ispod zemlje", u trajanju od 12 minuta i tri sekunde, moćnu refleksiju o dinamikama potlačenosti i otpora.

Radionica i predavanje:

Na IPAF-u će svoje radove predstaviti i istaknuti umjetnici i profesori sa Akademije u Oslu, Pedro Gómez-Egaña i Ane Hjort Guttu. Profesor Pedro Gómez-Egaña će voditi radionicu u kojoj će učestvovoati studenti iz Osla i Cetinja. Radionica istražuje kritični prostor između onoga što se anticipira i onoga što se doživljava, posebno iz perspektive ekonomije pažnje. Kao radionica za umjetnike, ovo postaje način aktiviranja kritičkog pristupa prema tome gdje i kako se slike i objekti dijele, kao i razvoj umjetničkih alata za suočavanje s pažnjom kao ključnim dijelom iskustva.

Takođe, tokom trajanja festivala održaće se i predavanje dr Svetlane Racanović pod nazivom "Montenegro Performing the Past", sa fokusom na performativne aspekte Cetinjskih bijenala.

Multidisciplinarnost i internacionalnost

IPAF teži da bude platforma za kulturnu i umjetničku razmjenu, gdje susret različitih disciplina i međunarodnih perspektiva stvara plodno tlo za inovacije. Akademija Albertina iz Torina i Fakultet likovnih umjetnosti sa Cetinja, zajedno sa međunarodnim gostima, promovišu inkluzivnu i multidisciplinarnu viziju umjetnosti performansa, podstičući dijalog između umjetnika, studenata i institucija iz cijelog svijeta.

Nakon Crne Gore, festival, koji ima putujući karakter nastaviće svoje putovanje u martu 2025. godine u Atini, u domaćinstvu Atinske akademije likovnih umjetnosti, a zatim u junu naredne godine na Akademiji Albertina u Torinu.

Zaslužna za vizuelni identitet festivala je umjetnica Michele Troian, zaključuje se u saopštenju.