09-09-2015

Fali više od 50 anesteziologa

Zdravstvenom sistemu Crne Gore nedostaje preko 50 anesteziologa, što znatno otežava funkcionisanje zdravstvenih ustanova.

Fali više od 50 anesteziologa | Radio Televizija Budva

Iz Ministarstva zdravlja Danu je saopšteno da je anesteziologija, prema zvaničnim podacima iz zdravstvenih ustanova, već izvjesno vrijeme prepoznata kao deficitarna specijalistička grana.

Uprkos tome, kako je saopšteno, ni u jednom trenutku nije dovedeno u pitanje funkcionisanje zdravstvenog sistema.

Iz Ministarstva su saopštili da je strukturnim refomamam jedan od prioriteta permanentno obrazovanje na svim nivoima zdravstvene zaštite, "jer napretka u zdravstvu nema bez znanja i stručnog kadra".

Direktor Kliničkog centra, Ranko Lazović, rekao je da toj zdravstvenoj ustanovi nedostaju anesteziolozi, čime je znatno teže omogućiti zdravstvenu njegu građanima.

On je saopštio da je zato u toku procedura za dodjelu osam specijalizacija iz oblasti anesteziologije.

"Trenutni nedostatak riješili smo angažovanjem anesteziologa iz okruženja, a dugoročno rješenje je upravo dodjela osam specijalizacija", rekao je Lazović.

On je podsjetio da to nije jedini kadar koji nedostaje KCCG.

"U toku je dodjela specijalizacija i školovanje kadra koji trenutno nedostaje - iz oblasti alergologije, patologije, fizijatrije, endokrinologije, reumatologije, od čega je jedan broj ljekara već okončao školovanje", dodao je Lazović