20-06-2024

(FOTO) JP Morsko dobro: Uređenje Pizane, parka i obalne infrastrukture

U okviru priprema za predstojeću ljetnju turističku sezonu, Služba za uređenje i izgradnju morskog dobra, ispred Javnog preduzeća za upravljanje morskim dobrom Crne Gore, intenzivno radi na unapređenju ključnih infrastrukturnih objekata u zoni morskog dobra Opštine Budva, a sprovedeni su brojni radovi u cilju poboljšanja kvaliteta boravka posjetilaca, saopšteno je iz tog preduzeća za portal RTV Budva.


Foto: JP Morsko dobro

Priprema kupališta "Pizana"

Naime, na kupalištu "Pizana" izvedeni su pripremni radovi za uređenje radi poboljšanja pristupa plaži. Stepenište je obloženo deking podlogom, očišćena je i ofarbana čelična ograda, a objekat je očišćen od grafita. Sav otpad sa plaže je uklonjen. Nastavak radova planira se prema Planu korišćenja sredstava za 2024, a za koji je već pripremljeno tehničko rješenje i opredijeljen budžet. Trenutno je u toku priprema javnog poziva za izvođenje radova, u skladu sa Zakonom o javnim nabavkama.


Foto: Poratl RTV Budva, RD

Uređenje parka

Pored toga, Služba je radila na rješavanju problema atmosferske kanalizacije. Naime, prva faza obuhvatila je postavljanje ivičnjaka i sanaciju postojećih pješačkih staza tamponskim slojem šljunka. Dječije igralište je prošireno novim mobilijarom i dječijim spravama, dok je postojeći mobilijar, uključujući klupe, obnovljen. Takođe, uređen je pješački most, čime se povećava funkcionalnost i estetski izgled parka.


Foto: JP Morsko dobro

Sanacija stepeništa na Svetom Stefanu

Stepenište na Svetom Stefanu, oštećeno uslijed nedavnog nevremena, privremeno je sanirano kako bi se osigurao siguran pristup moru iz naselja. Ovo stepenište predstavlja jedini prilaz moru, te je njegova funkcionalnost od ključnog značaja za lokalno stanovništvo i posjetioce. Planom korišćenja sredstava za 2024. predviđena su sredstva za realizaciju stabilnijeg i dugoročnijeg rješenja, uključujući popravku postojeće strukture i njeno osnaživanje, kako bi se spriječila buduća oštećenja.


Foto: JP Morsko dobro

Održavanje obalne infrastrukture

U zoni morskog dobra Opštine Budva sprovedeni su sveobuhvatni radovi na održavanju obalne infrastrukture. Naime, sanacija betonskih klupa na šetalištu kod Budvanske rivijere poboljšala je ugođaj za šetače i turiste, dok je popravka pristupne ograde na glavnoj ponti doprinijela većoj sigurnosti korisnika.


Foto: JP Morsko dobro

Jedan od značajnih aspekata održavanja bilo je i redovno uklanjanje grafita iz tunela i njihovo ponovno farbanje, čime je unaprijeđen estetski izgled ovih prolaza. Dodatni radovi uključivali su sanaciju ograda, poklopnih ploča, pristupnih mostova i rampe za osobe sa invaliditetom, omogućavajući siguran i lak pristup za sve korisnike obale. Pored toga, redovno čišćenje kanala je takođe bilo u fokusu ovih aktivnosti, osiguravajući nesmetan protok vode i prevenciju potencijalnih problema sa drenažom.


Foto: JP Morsko dobro


Foto: JP Morsko dobro

“Javno preduzeće nastavlja sa unapređenjem infrastrukturnih kapaciteta kako bi spremno dočekalo ljetnju turističku sezonu i poboljšalo kvalitet boravka za sve posjetioce u zoni morskog dobra Opštine Budva. Buduće aktivnosti u potpunosti su usklađene s ciljem stvaranja prijatnog i sigurnog okruženja za sve posjetioce, kao i unapređenja turističke ponude ovog grada”, poručuju iz JP Morsko dobro.