06-06-2024

Gdje se nalaze zauvijek toksične hemikalije?

Od tiganja sa neprijanjajućim slojem do sofa otpornih na mrlje, neki od najinovativnijih svakodnevnih proizvoda se prave korišćenjem hemikalija poznatih kao per- i polifluoroalkil supstance odnosno PFAS.


Foto: Pexels

Zauvijek toksične hemikalije – one što se ne razgrađuju – koriste se u raznim potrošačkim i komercijalnim primjenama od pedesetih godina 20. vijeka. One pomažu da se hrana ne lijepi, odjeća ne upija vodu, odolijevaju visokim temperaturama i postoji oko 15.000 različitih PFAS hemikalija. Svaki od njih ima malo drugačiji hemijski sastav, ali svi imaju najmanje dvije veze ugljenik-fluor.

Ove izuzetno jake veze znače da se PFAS ne raspadaju lako. Dakle, veza koja PFAS-u daje neke od njegovih jedinstvenih karakteristika takođe uzrokuje da se oni stvaraju i opstaju u ljudskim tijelima i životnoj sredini decenijama. Samo u 2020. godini, prodaja fluoropolimera (podgrupa PFAS) premašila je 39.000 metričkih tona samo u Evropi. Sa ogromnim količinama PFAS-a koji neprestano ulaze u svijet, ove izuzetno postojane hemikalije nemaju priliku da se razgrađuju prije nego što još iskoristimo u svakodnevnom životu. Nije iznenađujuće da dolazi svuda, od kišnice i snijega do zemlje i podzemnih voda, a kao rezultat toga, PFAS se nakupio u lancu ishrane i kod ljudi, piše Science Alert.

"Nemoguće je u potpunosti izbjeći izlaganje PFAS – oni su skoro svuda. Ali možete značajno smanjiti svoju izloženost izbjegavanjem kontakta sa predmetima koji su direktno tretirani neesencijalnim PFAS-om i odlučivanjem za alternative bez PFAS-a gdje god je to moguće", kaže profesor ekologije i javnog zdravlja Danijel Drejg za Univerziteta u Birmingemu.

Evo četiri vrste proizvoda na koje treba obratiti pažnju.

1. Tekstil otporan na mrlje

Tepisi, sofe, automobili – sve su to mjesta na kojima provodimo mnogo vremena, a ako je tkanina sa kojom smo u kontaktu tretirana PFAS-om, to predstavlja priliku za izlaganje. Ljudi mogu biti izloženi PFAS-u putem gutanja prašine koja je bila u kontaktu sa ovim proizvodima, kao i direktnim kontaktom i apsorpcijom kroz kožu. Tradicionalno, proizvodi za zaštitu od mrlja sadrže najmanje jedan PFAS, uključujući sada zabranjenu perfluorooktan sulfonsku kisjelinu ili perfluoroheksansulfonsku kisjelinu ili neki drugi PFAS slične strukture.

2. Ambalaža za hranu i posuđe

PFAS se koristi za pravljenje kutija za ponijeti, masnog papira, plastičnih kontejnera, pa čak i tanjira i činija za jednokratnu upotrebu. Izbjegavanje hrane za ponijeti i ambalaže za jednokratnu upotrebu vjerovatno će smanjiti vašu izloženost. Ako volite da kuvate ili pravite lančove za svoju djecu, pokušajte da koristite kontejnere za višekratnu upotrebu za koje je na etiketi navedeno da ne sadrže PFAS. PFAS se takođe nalazi u mnogim neljepljivim posudama. Kako se oni zagriju, izgrebu ili površina počne da se haba, PFAS može da migrira iz tiganja u hranu koja se priprema.

3. Odjeća za vjetar i kišu

PFAS se koristi za obezbjeđivanje vodonepropusnih svojstava odjeće na otvorenom kao što su kaputi, rukavice i pantalone. Ali, studije su pokazale da oni ne ostaju u tretiranim proizvodima i polako nestaju tokom vremena. Ako ponovo perete staru stvar koja je izgubila svojstva hidroizolacije, provjerite da li ne sadrži PFAS.

4. Kozmetika

PFAS se rutinski koristi u kozmetici, uključujući pudere, korektore, balzame, olovke za usne, kao i sredstva za čišćenje, proizvode za kosu i brijanje. Ovo je zabrinjavajuće jer nedavna studija pokazuje da kozmetika ponekad može povećati sposobnost PFAS-a da prođe kroz barijeru ljudske kože u ljudsko tijelo.

"Još postoji ogromna količina nepoznanica o toksičnim efektima PFAS. Postoji toliko mnogo varijacija, neke vjerovatno nanose vrlo malo štete i nisu naročito opasne. Neki PFAS su potencijalno toksični za ljude sa nekim predispozicijama za rak, utiču na razvoj mozga i reproduktivne probleme, poremećaj hormona, dijabetes i gojaznost. Životinje su podložne toksičnim efektima PFAS. Njihovo prisustvo u okeanima može ometati ciklus ugljenika okeana ometajući različite procese uključujući smanjenje fotosinteze. Sve ovo može dovesti do povećanja emisije gasova staklene bašte i naknadnog doprinosa klimatskim promjenama. PFAS kao klasa trebalo bi tretirati sa mnogo više opreza nego do sada. Procjenjuje se da industrija upravljanja otpadom kontaminiranom PFAS vrijedi dvije milijarde američkih dolara, ali sanacija nije laka opcija. PFAS bi se najvjerovatnije pokvario tokom spaljivanja povrata energije zbog ekstremno visokih temperatura, ali to nije idealno jer sprječava reciklažu i ponovnu upotrebu vrijednih materijala. SAD su nedavno uvele ograničenja za pitku vodu širom zemlje, dok Velika Britanija nema zakonska ograničenja", ističe profesor.

(RTCG)