31-07-2024

Gordana Knežević o promjenama u turizmu: Neka su cijene veće, ali šta mi nudimo za te pare?

Turistička sezona ove godine značajno se razlikuje od prethodne, a postoji nekoliko ključnih razloga za to smatra Gordana Knežević, vlasnica turističke agencije Montenegro Hostel Travel Agency i internet sajta - Montenegrohostel.

Gordana Knežević o promjenama u turizmu: Neka su cijene veće, ali šta mi nudimo za te pare? | Radio Televizija Budva

Gordana Knežević, Foto: Privatna arhiva

Ipak, prošlogodišnja sezona donijela je i prve naznake izazova s kojima se suočavamo danas. Naime, trend rasta cijena bio je očigledan, posebno u popularnim destinacijama kao što je Hrvatska, a taj trend se ubrzo preselio i kod nas.

"Nije ista sezona kao prošle godine, razloga je tri po meni. Prvi prošla sezona je bila prva post-covid sezona i ljudi su bili željni putovanja, dosta su uštedjeli tokom dvije godine lockdowna, govorim za zapadne goste. U konkretnom slučaju na Austarlijance, koji su masovno napustili državu i pošli da putuju, tako da su oni preplavili evropski kontinent prošlog ljeta i imali smo fantastičnu posjećenost. Međutim, već prošle godine se primijetio trend rasta cijena, naročito u Hrvatskoj, a vrlo brzo i u Kotoru. Poslije toga je Budva krenula da diže cijene, ali to još nije bilo toliko alarmantno. Međutim, ove godine smo očekivali da će se cijene stabilizovati, ali su otišle još gore", kazala je Knežević u izjavi za Radio Budvu.

Kako ističe Knežević, ako Hrvatska nije dovoljno popunjena, nećemo biti ni mi.

"Ako Hrvatska ima podbačaj od 30% sezone kao što ima, imaćemo i mi. Mi smo mnogo vezani za njih i ako oni generišu jedan milion turista u sezoni, nama će doći iz tog dijela barem 50 do 100 hiljada. Ako je Albanija puna, to ne znači da smo puni i mi. Albanija je sebe izgradila kao zasebnu destinaciju sa nebrojenim avionskim letovima, ima neku svoju infrastrukturu i neku svoju priču, i to što su oni puni, to ne znači da smo i mi puni. Grčka je recimo apsolutno broj jedan", kazala je ona.

Ne možete više da nađete zakup kao nekad

"Cijene zakupa su dvostruko, trostruko veće, cijene rada su dvostruko, trostruko veće, cijene vode i struje i svega, tako da ni to više nije jeftin smještaj. Mi sasvim dovoljno para dajemo za boravišne takse, svi koji smo legalni. Može vrlo lako to da se izorganizuje. Da imamo neku vrstu ponude da taj narod koji je večerao, okupao, kad se prošeta da ima neku zabavu, dva sata, dva i pol sata, tri sata, nije važno, ali nešto da neka se dešava. Ne dešava se ništa i to će biti problem. Znači cijene, ajde i neka budu ovoliko, ali gdje je sadržaj? Šta mi nudimo za te pare? Ne dešava se ništa i to će biti problem", zaključila je Knežević.