28-06-2014

Grad teatar: Koncert Predraga Jankovića

U subotu, 28. juna, u crkvi Santa Marija nastavlja se muzički program ovogodišnjeg festivala. Koncert za harmoniku će održati Predrag Janković iz Crne Gore.

Grad teatar: Koncert Predraga Jankovića | Radio Televizija Budva

Predrag Janković je rođen 1976. godine u Podgorici. Srednje muzičko obrazovanje završio je u Kragujevcu u klasi prof. Jelene Grebović i prof. Radomira Tomića. Studije harmonike završio je na Muzičkoj akademiji "A. Neždanova" u Odesi (Ukrajina) u klasi prof. Vladimira Murze, sa prosječnom ocjenom 10. Magistarske studije završio je na Nacionalnoj muzičkoj akademiji Ukrajne ,,Petar Ilič Čajkovski’’ u Kijevu, u klasi prof. Pavela Fenjuka. Laureat je brojnih nagrada i priznanja. Nastupao je kao solista i sa različitim kamernim ansamblima i gudačkim orkestrima u zemlji i inostranstvu (Crna Gora, Srbija, Hrvatska, Slovenija, Ukrajina, Rusija, Slovačka, Austrija, Francuska, Holandija, Finska Danska, Italija,Španija i Portugalija). Snimio je CD "Virtouzna harmonika" koji je ujedno i prvi CD klasične muzike za harmoniku u Crnoj Gori.

Član je svjetske konfederacije harmonikaša. Osnivač je prvog Međunarodnog muzičkog festivala za klasičnu harmoniku pod nazivom ,,Harmonika Fest’’, koji se održava na Cetinju, a na kojem su nastupili veoma značajni svjetski umjetnici: Renco Rudjeri, Stjepan Hauser, Petar Marić i drugi. Nastupio je sa koncertom u okviru kulturnog programa Olimpijskih igara u Londonu 2012 godine, u sastavu internacionalnog benda ,,River’’, koji čine veoma prestižni muzičari sa prostora balkanskih zemalja.

Na programu su djela Vivaldija, Albininija, Albenica, Šopena, Belosickog, Vurtnera, Sainskog i Vlasova.