26-07-2024

Građanski biro i Uprava lokalnih prihoda rade na osam šaltera, najveća gužva tokom jula zbog izdavanja poreskih rješenja

Gradjanski biro Sekretarijata za lokalnu samoupravu opštine Budva radnim danima od 8.30 do 14.30h na osam šaltera prima sve zahtjeve i dopise kojima građani mogu da ostvare svoje pravne interese i poslove. U istom prostoru se nalaze i šalteri Uprave lokalnih javnih prihoda gdje je tokom jula bila i najveća gužva zbog izdavanja rješenja o porezima velikom broju onih koji povremeno borave u Budvi.


Foto: Portal RTV Budva

Postupak za ostvarivanje svojih prava građani mogu da ostvare podnošenjem zahtjeva na svim šalterima pisarnice, kao i putem putem maila lokalna.samouprava@budva.me.

"Radno vrijeme Građanskog biroa je od 8.30 do 14.30h, sa pauzom od 11 do 11.30h. U okviru Građanskog biroa nalaze se i šalteri Sekreterijata za privredu i Uprave javnih lokalnih prihoda, na kojima građani mogu da ostvare svoja prava. Da podnesu zahtjeve za uvid u analitičke kartice poreza na promet nepokretnosti, turističke takse, prireza, porez na dohodah fizičkih lica, predaja poreskih prijava, žalbi, primjedbi, itd.", kazala je u izjavi za Radio Budvu rukovoditeljka Sektoroa za opšte i pravne poslove u čijem sastavu se i nalazi Gradjanski biro, Gorica Zekić.

Ona je napomenula da je, od 1. januara 2024. godine, u okviru nadležnosti Uprave javnih lokalnih prihoda naplata poreza na promet nepokretnosti, što je prethodno bilo u nadležnosti Poreske uprave Crne Gore.

Mjesna kancelarija u Petrovcu dostupna svim privrednim subjektima i građanima od Budve do Buljarice

Radi ostvarivanja uslova da se određeni poslovi iz djelokruga organa uprave Opštine Budva obavljaju bliže mjestu stanovanja građana, u okviru Sekreterijata za lokalnu samoupravu obrazovana je mjesna kancelarija Petrovac sa sjedištem u Petrovcu na moru.

"Mjesna kancelarija Petrovac obavlja poslove koji se odnose na vođenje matičnog registra vjenčanih, izdavanje izvoda iz istog, zaključvianje braka i administrativno tehničke poslove, zatim poslove ovjere, potpisa, prepisa i rukopisa i primjena zahtjeva građana, kao i obavljanje drugih poslova koji su u nadležnosti Opštine i iz ovih oblasti. Po potrebi obavljaju i tehničko administrativne poslove za mjesne zajednice pripadajućeg područja i pismene dostave za potrebe organa uprave i mjesnim zajednicama", navela je Zekić.

Prema njenim riječima, najtraženije usluge od strane građana u Građanskom birou su na šalteru Uprave za javne lokalne prihode.

"To su prirezi i porezi, pogotovo sada kada smo u jeku sezone, kada dolaze turisti, koji imaju svoje nekretnine u Budvi, onda oni tada iskoriste da plate svoje obaveze prema Crnoj Gori. U predsezoni smo imali povećan broj zahtjeva za izdavanje radnih knjižica kako bi građani mogli da ostvare jedno od svojih osnovnih prava, a to je pravo na rad", zaključila je Zekić.

Odgovor na zahtjev se dobija u roku od 7 dana od dana podnošenja.