12-08-2024

Gradski hor Budva nastupa večeras u Tivtu

Koncertom Gradskog hora Jadran, koji vodi profesorka Andrea Orlando Tripović, 12. avgusta u 21 sat u Velikoj sali Centra za kulturu Tivat biće svečano zatvoren prvi Tivat Music Festival. Gosti koncerta, za koji vlada veliko interesovanje, su Gradski hor Budva sa dirigentkinjom Laurom Ivanović i Gradski hor Kulturnog centra Nikola Đurković Kotor, sa dirigentkinjom Dušicom Ćetković.

Gradski hor Budva nastupa večeras u Tivtu | Radio Televizija Budva

Foto: Gradski hor Budva

Gradski hor Jadran obnovljen je zimus poslije dvadesetak godina, pod okriljem Centra za kulturu Tivat, a publici će se u ponedjeljak predstaviti prvi put.

“Jedan od ciljeva Festivala je jačanje kapaciteta lokalne muzičke scene, koji se ostvaruje osnivanjem novih ansambala i predstavljanjem domaćih izvođača, i pojedinaca i grupa, čiji je jedan od vrhunaca ove godine upravo premijerni nastup hora “Jadran”. Publika će imati priliku da uživa u poznatim mediteranskim kompozicijama, a završnica je posvećena tivatskoj pjesnikinji Maji Perfiljevoj i pjesmi Bokeljska noć, za koju je ona napisala tekst, a tivatski hor će je izvesti u prvoj horskoj obradi”, saopšteno je iz PR tima Festivala.

Andrea Orlando Tripović, dirigentkinja, profesorka je klavira i voditeljka klapa i horova. Diplomirala je na Muzičkoj akademiji u Rijeci, Republika Hrvatska. Radno i profesionalno iskustvo stekla je u ŠOSMO Vida Matjan u Kotoru i vodeći katedralni hor Katedrale Sv. Tripuna u Kotoru i nekolicinu klapa na području Kotora i Tivta, od kojih je najduži staž ostvarila s tivatskom klapom Jadran. Dugogodišnji je saradnik u organizaciji KotorArta i direktorka Fondacije Tivat Music Festival. Zaposlena je u Muzičkoj školi u Tivtu, gdje vodi i Gradski hor.

Hor Jadran je svojevremeno bio osnovan na tradicijama hora Jadranske straže, oformljenog 1925. godine. Gradski hor Jadran, čije je ime naslijedio obnovljeni Gradski hor, od 1996. nekoliko godina je radio pod dirigentskom palicom prof. Nikole Gregovića. Članovi Hora su zaljubljenici u pjevanje, a njegov repertoar čine bokeški napjevi, crnogorske pjesme, pop pjesme, gospel, kancone i slično.

Prvo izdanje Tivat Music Festivala održava se na više lokacija u Tivtu i bokokotorskom zalivu, od 18. juna do 12. avgusta, u partnerstvu sa Centrom za kulturu Tivat, uz podršku zlatnog sponzora Coca-Cola HBC Crna Gora, te kompanija Luštica Bay, Porto Montenegro, Henley & Partners, Montenegro Sotheby’s Realty, Regent Montenegro i drugih značajnih sponzora, partnera i prijatelja iz zemlje i inostranstva. Dodatne informacije o aktivnostima Festivala mogu se pronaći na internet stranici www.tivatmusicfestival.com i putem društvenih mreža Facebook i Instagram na @tivatmusicfestival, odnosno #tivatmusicfestival.

Tivat Music Festival (TMF) je nova umjetnička platforma na primorju. Tivat, kao najznačajnija ljetnja zračna i pomorska luka Crne Gore, predstavlja i jednu od najvažnijih destinacija elitnog turizma u Crnoj Gori. TMF je formiran sa misijom da doprinese brendiranju Tivta kao crnogorske luke muzike, kroz realizaciju širokog spektra kvalitetnih muzičkih programa. Kao kosmopolitski grad Boke kotorske i primjer ubrzanog razvoja modernog grada, Tivat predstavlja jednu od najperspektivnijih crnogorskih opština, za koju planiramo da uvežemo kulturno-umjetničke programe koji će afirmisati upravo takav njen profil i vrijednosti.