01-11-2020

IN MEMORIAM: Mitropolit Amfilohije: Duh Sveti obnavlja ljudsku zajednicu i ljude čini sinovima svjetlosti

Povodom upokojenja mitropolita crnogorsko-primorskog Amfilohija (1938-2020), jednog od najuglednijih arhijereja SPC, iz naše arhive izdvojili smo kratak intervju koji je vladika dao za portal RTV Budva na Trojčindan ove godine, prilikom obilježavanja hramovne slave manastira Stanjevići. Tekst je objavljen 7. juna.


Mitropolit Amfilohije, Printscreen: portal RTV Budva

Hramovna slava manastira Stanjevići - Trojčindan - svečano je obilježena Svetom Arhijerejskom Liturgijom koju je sa sveštenstvom služio mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije. Sabranju u Stanjevićima prisustvovao je veliki broj vjernika.

Uslijedio je blagoslov slavskog kolača u podne, a potom i prigodni program - duhovne akademije u čast 100 godina obnove Pećke Patrijaršije i u spomen 100 godina od upokojenja mitropolita Mitrofana Bana.







Proslava je nastavljena uz prazničnu trpezu za sve hodočasnike.

"Duh Sveti koji obnavlja ljudsku zajednicu onom vječnom obnovom i daruje čovjeku vječno dostojanstvo čineći sve ljude sinovima svjetlosti, a ne sinovima tame i mraka. Ovdje je posebno značajno što je ova svetinja obnovljena i veoma je značajno za Budvu. Budva je poznata u svijetu kao turističko mjesto. Međutim, obonovom ove svetinje Budva postaje ne samo turistički centar nego postaje duhovni centar Crne Gore i šire od Crne Gore. Ova svetinja ima svoje dimenzije koje su veoma značajne i koje je potvrdio ovaj narod koji se ovdje sabrao danas", istakao je za naš portal mitropolit Amfilohije.



Manastir je osnovan u XIV vijeku, a kao jedan od ktitora navodi se despot Stefan Lazarević. U stanjevićkoj obitelji svešteničku školu pohađao je svojevremno Sveti Petar Cetinjski.

Godine 1780. ustupljen Austrougarskoj i tada počinje postepeno ruiniranje.

Obnovu je, blagoslovom mitropolita Amfilohija 1994. započeo iguman Dimitrije Lakić, a nastavio otac Jefrem koji je za nastojatelja postavljen deset godina kasnije.

Kako je bilo na slavi manastira Stanjevići pogledajte u FOTO galeriji:



















D.B.;M.S.;N.D.