26-09-2024

Info sesija o prevenciji apatridije sljedeće nedjelje u Budvi

Omladinski klub Sekretarijata za društvene djelatnosti Opštine Budva, Help, Građanska Alijansa i UNHCR pozivaju sve zainteresovane da se pridruže informativnoj sesiji koja će se održati 2. oktobra 2024. od 12:00h do 14:00h u Omladinskom klubu Budva, saopšteno je iz ove organizacije.


Foto: Omladinski klub

Kako ističu, na ovoj sesiji razgovaraće se o važnoj temi apatridije, odnosno statusu lica bez državljanstva. Apatridija je ozbiljan problem koji pogađa milione ljudi širom svijeta, uključujući i one u našem regionu. Cilj događaja je informisanje javnost o izazovima i posljedicama sa kojima se suočavaju apatridi, kao i o mogućnostima za rješavanje ovog pitanja.

Naime, stručnjaci će tokom sesije predstaviti glavne uzroke apatridije, među kojima su diskriminacija, praznine u zakonima o državljanstvu, te stvaranje novih država i promjene teritorijalnih granica.

Pored toga, poseban fokus biće stavijen na romsko-egipćansku zajednicu, za koju je upisivanje u knjigu rođenih ključno za ostvarivanje osnovnih prava i jednakost pred zakonom.

Zatim, biće prikazani i koraci potrebni za registraciju novorođenčadi, koja je prvi i najvažniji korak ka osiguravanju zdravstvene zaštite i pristupa osnovnim uslugama.

"Dođite da saznate više o ovoj temi i da učestvujete u diskusiji o tome kako zajednički možemo doprinijeti rješavanju problema apatridije. Info sesija je otvorena za sve zainteresovane, a vaše prisustvo i učešće u razgovoru će značajno doprinijeti širenju svijesti o ovoj važnoj temi", zaključuje se u saopštenju.