25-07-2024

Insert iz ljeta: Bojan Suđić - Petrovac me vuče svojim korijenima i vrijeme provedeno u njemu mi je dragocjeno

“U odnosu na divna iskustva koja sam imao, kako u Crnoj Gori, tako i u okruženju i širom Evrope, koncert u Petrovcu će po mnogo čemu biti istorijski. Petrovac je mjesto za koje me vežu najljepše uspomene. To je mjesto mog porijekla i odrastanja, u kojem me sve vuče svojim korijenima, a najteže je predstaviti se na svome”, ističe Suđić gostujući u emisiji “Budvansko ljeto, podgoričke priče”.


Foto: PrintScreen/RTB, yt

Nastupom festivalskog orkestra i hora „Virtuozi“, pod dirigentskom palicom jednog od vodećih srpskih i evropskih dirigenata Bojana Suđića, biće nastavljen muzički program festivala Grad teatar u nedjelju 28. jula ispred hotela Palas u Petrovcu.

“Posebno mi je drago što sam doživio da Budva i Grad teatar po prvi put organizuju ovakav događaj. To je jako zahtjevan koncert, sa velikom binom i velikim brojem izvođača na sceni, i to će biti program koji se neprestano mijenja, ali koji izaziva oduševljenje publike svuda gdje nastupimo. Sada posebno, jedna interakcija sa publikom, gdje ću imati veliki broj meni najbližih ljudi, i to je uvijek obaveza, ali i zadovoljstvo”, dodaje on.

Orkestar je nedavno nastupio i na festivalu u Herceg Novom, na Kanli kuli, za koju kaže da bi i za daleko spektakularnije muzičke sredine bila pravo dragocjeno blago.

“Nigdje nema ovakvog prostora, i meni je vizija svih ovih godina bila da Budva dobije nešto slično. Naravno da se ne može dobiti tradicija i kula stara nekoliko stotina godina, ali može hram muzike i kulture, i to je nešto o čemu što je neophodno razmišljati. Muzika i kultura moraju biti prava religija ukoliko želimo da opstanu”, kazao je Suđić.

Kada je riječ o programu, ističe da je najveće priznanje to što su brojni drugi pojedinci prepoznali ono što je počeo da radi još davnih godina na ovim prostorima, te da su vidjeli da je prostor u popularizaciji umjetničke muzike jako važan, i da je priča da klasiku nedovoljno poznajemo i volimo vještačka, te da je samo treba približiti publici na pravi način.

“Duh vremena je takav da nas zapahnjuju svi mogući sadržaji, daleko intenzivnije nego ranijih godina. I pogrešno je odvajati stvari, ali se kvalitet može pronaći u svemu, pa i u nekom subkulturnom sadržaju. Međutim, isto tako postoji i nekvalitet u onome što se zove visoka kultura, ukoliko joj čovjek koji se njom bavi na pogrešan način pristupi. Nema ništa gore od izvođenja veoma zahtjevnih kompozicija na nedostojan način”, objasnio je.

Kada je riječ o Petrovcu, Suđić ističe da mu je vrijeme koje tamo provodi tokom ljeta dragocjeno, te da, kada god nema mougćnost da tu duže ostane, kasnije osjeća zamor.

“Kako godine idu, sve sam češće tu i van sezone, i zaista mislim da naši ljudi često ne znaju šta sve imamo ovdje i koliko to treba cijeniti. To je moguće tek kada se obiđe svijet i živi malo na drugom mjestu, kada se shvati koliko svi mi treba više da doprinesemo da sve ono što nas ovdje okružuje bude njegovano. Sve što imamo je neobjašnjivo, i drago mi je da se moji poznanici iz čitavog svijeta, uspješni ljudi, po pravilu vraćaju ovdje, da u ovoj ljepoti budu mjesec dana ili više. Biraju Crnu Goru, jer se sve može kupiti novcem, ali osjećaj identiteta teško”, zaključio je Suđić.