13-08-2024

Insert iz ljeta: Budvanka Kalina Žižić od Kine do Amerike

Budvanka Kalina Žižić je ove godine završila srednju školu u Kini, gdje je provela posljednje dvije godine. Kako objašnjava, školovanje u Hong Kongu je nastavila na engleskom jeziku, a jedan od preduslova za školovanje u inostranstvu, pored toga što je bila izuzetan učenik, jeste taj što je pored formalnog obrazovanja imala i druge vannastavne aktivnosti.


Foto: PrintScreen/RTB, yt

“Oduvijek sam željela da odem dalje, a ispostavilo se da Ujedinjeni svjetski koledži raspisuju konkurs za treći i četvrti razred srednje škole svake godine u martu. Opcije su bile Mostar, Holandija i Italija, ali, s obzirom na to da sam tokom osnovne i srednje škole pohađala kurs kineskog jezika, dobila sam opciju da odem u Hong Kong”, ističe Kalina gostujući u emisiji “Budvansko ljeto, podgoričke priče” na RTB.

Pored toga, ona dodaje da se obrazovni sistemi razlikuju u tome što u Crnoj Gori nastava obuhvata 14 predmeta, dok ih je u Hong Kongu šest. Tačnije, tri predmeta su na težem, tri na lakšem nivou, što omogućava temeljnije savladavanje istih.

“To je svjetski priznat IB program i prilikom upisa na fakultet nije bilo potrebe da polažem prijemni ispit. Odlučila sam se za ekonomiju, biznis i menadžment u Americi, jer je praktično i lakše primjenjivo u budućnosti, za koju god karijeru se odlučila”, zaključuje Kalina.


Video: RTB, yt