30-07-2024

Insert iz ljeta: Sport i društvo u očima Nikole Sjekloće

Budva, biser Jadrana, doživljava transformacije koje su vidljive na svakom koraku. Nekada malo primorsko mjesto gdje su se svi međusobno poznavali, danas je postalo dom mnogim ljudima iz raznih djelova svijeta. U tom duhu Nikola Sjekloća, poznati budvanski sportista i bivši bokser, govori o izazovima i prilikama sa kojima se suočavaju sportisti danas upoređujući ih sa nekim ranijim vremenima.

Insert iz ljeta: Sport i društvo u očima Nikole Sjekloće | Radio Televizija Budva

Foto: Printscreen/YT

Sjekloća je u emisiji "Budvansko ljeto, podgoričke priĉe" podijelio svoja iskustva i mišljenje o razvoju sporta u našem gradu.

"Budva je nekad bila mnogo manja, svi su se znali, a sada vidimo da su došle razne nacije. Da li je to dobro ili loše, pokazaće vrijeme. Mi treba da sačuvamo nešto svoje, da čuvamo Budvu od raznih nepogoda i za početak bismo trebali krenuti od toga da gledamo da Budva bude što čistija da bi bila ljepša", kazao je on.

Na pitanje kako je bilo biti sportista u tim nekim drugačijim vremenima, Sjekloća je odgovorio:

"Bila je teško, nije se tada mnogo Budvana bavilo boksom za razliku od sada, kada je napravljen jedan ozbiljan klub gdje je puno mladih momaka koji žele da uspiju u sportu. Tada sam bio baš često sam u sali i bilo je teško naći motiv za trening. Sada je to neka druga priča, mnogo lješa, sa mnogo više takmičenja, angažovanja, priprema, tako da je u tom smislu bolje", istakao je Sjekloća.

Podsjetio je da je prvi meč imao početkom devedesetih.

"Ja sam odrastao u onom najgorem vremenu, prvi meč sam imao devedesete godine, a 91. je počeo rat. Bili smo pod sankcijama, nismo mogli da putujemo i da se takmičimo, jedino na tim velikim takmičenjima, na Prvenstvo Evrope i Svijeta su nas puštali. Bili smo nepripremljeni za ta velika takmičenja. Da, ja sam počeo u istoj sali gdje sada treniraju bokseri. Tada je za mene bila dobra, ali obzirom da sada trenira dosta boksera, poprilično je mala. Nadamo se da će Opština Budva i Ministarstvo sporta izaći u susert da nam dodijeli jednu parcelu, da napravimo montažnu salu koja bi bila adekvatna za naše sportiste, ali i za sportiste koji bi dolazili za pripreme sa strane".

Na pitanje kada je poslednji put ušao u ring, Sjekloća je sa osmjehom rekao da je to bilo prije tačno tri godine.