22-08-2024

Insert iz ljeta: Vladimir Perazić - Od januara nova stranica za mlade

U organizaciji institucije “All China Youth Federation”, nedavno je u Pekingu i Chongqingu održana konferencija” World Youth Development Forum”. Na forumu je učestvovalo preko 500 mladih iz cijelog svijeta, a isti se održava treću godinu za redom. U Kini je, kao predstavnik naše zemlje, boravio i generalni sekretar Mreže za mlade Crne Gore Vladimir Perazić.


Foto: PrintScreen/RTB, yt

Perazić navodi da su predstavnici Crne Gore na ovom forumu imali priliku da, među brojnim mladim ljudima iz cijelog svijeta, razmijene iskustva i razgovaraju o mladima i omladinskoj politici.

“Pored toga, mi smo dio Connecting Youth platforme koja okuplja sva krovna tijela za mlade na nivou Zapadnog Balkana. Najviše sarađujemo se kolegama iz regiona, i čini nam se da su njihovi problemi i u Crnoj Gori isti. Odliv mozgova je jedan od ključnih problema sa kojim se borimo, a jednake šanse za zapošljavanje mladih je ono na čemu treba da radimo”, objašnjava Perazić gostujući u emisiji “Budvansko ljeto, podgoričke priče” na RTB.

Kako ističe, Vlada Crne Gore je nedavno usvojila Plan implementacije garancije za mlade, pa će od januara biti implementiran novi EU mehanizam, koji će se prvenstveno baviti poboljašnjem zapošljivosti mladih.

Perazić dodaje da je još jedna stvar koju je postigla Vlada, a naročito Ministarstvo sporta i mladih, formiranje Nacionalnog savjeta za mlade, navodeći da to smatra velikim pomakom kada je riječ o razvoju omladinske politike.

“Nakon osnivanja Savjeta, i nakon prve konstitutivne sjednice koja će biti održana već početkom septembra, nastavićemo da radimo na izmjenama i dopunama Zakona o mladima”, zaključuje Perazić.