26-09-2024

Inspekcija u Budvi izrekla kazne u iznosu od 11.000 eura zbog nepravilnosti u trgovinama

U okviru akcije „Limitirane cijene u maloprodajnim objektima“, koja je započeta 6. septembra ove godine, tržišna inspekcija Crne Gore aktivno sprovodi nadzor na cijeloj teritoriji države. Tokom proteklih 20 dana, inspektori su u Budvi obavili devet nadzora, pri čemu su utvrdili dvije nepravilnosti, koje su rezultirale kaznama u ukupnom iznosu od 11.000 eura.

Inspekcija u Budvi izrekla kazne u iznosu od 11.000 eura zbog nepravilnosti u trgovinama | Radio Televizija Budva

Foto: UIP

Prema riječima Besima Musića, tržišnog inspektora Uprave za inspekcijske poslove, na nivou Crne Gore obavljeno je ukupno 81 inspekcijski nadzor, od čega je 13 rezultiralo prekršajnim nalozima.

„Izdate su novčane kazne u ukupnom iznosu od 65.000 eura. Nepravilnosti se najčešće odnose na prelaženje dozvoljenih marži, što je uočeno u više slučajeva“, kazao je Musić za Radio Budvu.

Tržišna inspekcija kontinuirano vrši kontrolu u svim djelovima Crne Gore, sa posebnom pažnjom na trgovinske lance čija prodajna površina prelazi 600 kvadratnih metara.

„Iako je najveći broj ovih subjekata smješten u centralnom dijelu zemlje, inspekcija je ravnomjerno raspoređena i u primorskoj, kao i u sjevernoj regiji“, naglašava Musić.

Akcija inspekcijskog nadzora trajaće do 31. januara naredne godine, a trgovci su već upoznati sa pravilima i obavezama koje proističu iz odluke o limitiranim cijenama.

„Nadzor će se sprovoditi u kontinuitetu, a trgovci koji su do sada prekršili pravila su kroz inspekcijske kontrole dobili potrebne informacije kako bi uskladili svoje poslovanje“, zaključio je Musić.

Ova akcija ima za cilja smanjenje broja nepravilnosti i prekršaja u maloprodajnim objektima širom Crne Gore, a očekuje se da će do kraja januara trgovci u potpunosti prilagoditi svoje poslovanje propisima.

J.M.