18-10-2024

Izložba „Digitalna memorija Budve“ u okviru Dana Opštine Budva

JU Narodna biblioteka Budve, u saradnji sa NVO "Za druga", realizuje projekat "Digitalna memorija Budve", koji će prvi put biti predstavljen javnosti kroz izložbu u okviru ovogodišnjih Dana Opštine Budva.


Foto: Budvanostalgičari/fb

"Digitalna memorija Budve" ima za cilj očuvanje i prezentaciju istorijskog i kulturnog nasljeđa opštine Budva. Projekat se fokusira na prikupljanje fotografija nastalih prije 1990. godine, odnosno prije početka digitalne ere, a prema riječima idejnog tvorca, Đorđa Gregovića, ovaj materijal je od izuzetnog civilizacijskog i kulturnog značaja za opštinu.

"Prikupljeni materijal biće dostupan svim zainteresovanim stranama i može se koristiti u stručne, kulturne, turističke i propagandne svrhe", izjavio je Gregović za program Radio Budva.

On je podsjetio da se projekat realizuje od 2022. godine i podsjetio na njegov širi značaj i dosadašnje rezultate.

"Projekat obuhvata sakupljanje, digitalizovanje, katalogizovanje i predstavljanje fotografskih arhiva prikupljenih od porodica, institucija, organizacija i društava, u najširem mogućem smislu. Neke aktivnosti su već sprovedene u prethodnim godinama," naveo je Gregović.

Posebno je istakao doprinos profesorice Maje Đurić i Ante Urbana, koji su u ranijem periodu već obavili značajan dio posla. Njihov rad rezultirao je sačuvanim i skeniranim materijalom, koji je sada dio šireg procesa digitalizacije kroz projekat "Digitalna memorija Budve".

Prema riječima Gregovića, do sada je skenirano nekoliko stotina fotografija koje su dijelimično obrađene, a sada ulaze u fazu kada će biti predstavljene javnosti.

"Dolazimo u period kada treba da budu predstavljene, a to ćemo realizovati kroz izložbu povodom Dana Opštine Budva," istakao je.

On je najavio i povećanu medijsku prisutnost projekta neposredno pred samu izložbu, naglasivši da se trenutno radi na završnim pripremama.

"Sama selekcija radova je uglavnom završena, ali sada slijedi drugi tehnički dio — da se sve isprinta i postavi. Takođe, biće napravljena prva u nizu brošura, koja će pokrivati razne teme. Ova prva brošura ima opštu temu, kao prva stranica jednog vremeplova," objasnio je Gregović.

U budućnosti, planirano je da svake godine bude objavljena barem jedna brošura, dok će se u nekim posebnim prilikama možda izdavati i više njih.

Projekat "Digitalna memorija Budve" biće profesionalno skeniran, obrađen, numerisan i objašnjen koliko god je to moguće, nakon čega će biti predstavljen javnosti putem interneta. Gregović je najavio da će fotografije, osim što će biti izložene, takođe biti dostupne online. Međutim, trenutno se razmatra na koji način će to biti realizovano.

"Biblioteka Budve već ima svoju digitalnu biblioteku, koja sadrži rukopise, pisma, dokumente, sve ono što je zvanično obrađeno i katalogizovano u sklopu bibliotečkog rada. Sada smo u dilemi da li ove fotografije treba smjestiti unutar postojeće digitalne biblioteke ili da napravimo potpuno novi sajt, što nam je za sada bliža opcija," rekao je Gregović.

On smatra da bi potpuno novi sajt olakšao pristup i omogućio većem broju ljudi da vide ovaj vizuelni materijal, jer se radi o sadržaju koji nije tipično književni, ali nosi veliku kulturnu i istorijsku vrijednost.

"Vjerujem da će, onog trenutka kada sajt zaživi i kada se na jednom mjestu nađe veći broj fotografija, od kojih gotovo svaka ima svoju priču, taj sadržaj biti veoma zanimljiv javnosti."

Gregović je naglasio da, kako projekat bude napredovao i kada fotografije budu javno dostupne, očekuje da će građani sami početi da se javljaju i doprinose projektu svojim materijalima.

"Na primjer, pogledajte samo okruženje Starog grada kako je izgledalo ne tako davno, prije manje od 100 godina ili čak prije 50 godina, i uporedite sa današnjim stanjem. Takve promjene će sigurno zaintrigirati mnoge," kaže Gregović.

Projekat obuhvata sve od prvih zabilježenih fotografija, kao i arhivski materijal poput razglednica, prospekata i drugih vizualnih sadržaja, koji datiraju od najranijih vremena do 1990. godine, kada počinje digitalna era.

"Ovaj projekat nije zamišljen kao nešto što će trajati određeni period, godinu, dvije ili pet, već nešto što će se, nadam se, oplemenjivati i obogaćivati vremenom," naglasio je Gregović, dodajući da će prikupljeni materijali biti dostupni svim zainteresovanim stranama za potrebe stručnih, kulturnih, turističkih i propagandnih aktivnosti.


D.B.