09-10-2024

Ko je zadužen za čistoću groblja u Budvi?

Budva je grad koji se poslednjih decenija intenzivno širi, a sa povećanjem broja stanovnika veća je i potražnja za grobnim mjestima. Za gradsko groblje, koje je prije dvije decenije izgrađeno na periferiji, danas se može reći da je u centru grada, a kako su povrdili u Pogrebnim uslugama, koje upravljaju grobljem, povremeno se dešavaju i neprijatnosti, jer je groblje otvoreno sa tri strane. Opština Budva budžetom za 2024. godinu opredijelila je 150.000 d.o.o. Pogrebne usluge.


Foto: privatna arhiva

Na zahtjev gledalaca TV Budva koji su anonimno poslali fotografije s neurednim dijelovima gradskog groblja u Budvi, ekipa Polisa je kontaktirala DOO "Pogrebne usluge Budva" kako bi dobila odgovore u vezi s trenutnim stanjem i budućim planovima za sanaciju.

"Za održavanje groblja zaduženi smo djelimično i mi, a i Komunalno preduzeće kojima se plaća odnošenje smeća i svih tih stvari. Međutim morate da shavtite da ovo groblje nije zatvoreno, samo sa tri strane je zatvoreno, a sa četvrte je ono otvoreno. Da stavimo deset stražara, a nemamo mogućnosti ni jednog da postavimo dolaziće se i ulaziti. Bilo je neprijatnih slučajeva koje smo prijavljivali Komunalnoj policiji i inspekciji naročito noću, te su zabilježeni neprijatni incidenti poput skrnavljenja nadgrobnih spomenika", kazao je Saša Kustudić, direktor preduzeća Pogrebne usluge.

Kustudić napominje da je Sekretarijat za komunalno-stambene poslove raspisao tender za izvođača koji će uskoro očistiti teren groblja, a nakon toga planira se postavljanje novog stepeništa, betoniranje staza, dovođenje vode i postavljanje ograde kako bi se spriječili upadi pasa i neovlašćenih osoba.

Dugoročni planovi uključuju i osvjetljavanje dijela oko groblja, čuvara, pa čak i postavljanje sigurnosnih kamera, ukoliko bude zakonski dozvoljeno, s ciljem da se zaštiti ovo sveto mjesto.

Međutim, Kustudić upozorava da je prostora za nova grobna mjesta veoma malo, te je izgradnja novog groblja nužna za budućnost Budve.

Iz doo "Komunalno Budva" su regovali povodom izjave direktora preduzeća "Pogrebne usluge" Saše Kustudića da su za održavanje groblja zaduženi djelimično oni, a i Komunalno preduzeće kojem se plaća odnošenje smeća i svih drugih stvari.

Prema saopštenju predstavnice Komunalnog preduzeća Aleksandre Rajković, oni su zaduženi isključivo za odvoz otpada sa lokacije između dva groblja kod crkve Svete Petke, odnosno za pražnjenje tri kontejnera koja se tu nalaze.

U saopštenju je istaknuto da Komunalno preduzeće Budva nema obavezu održavanja zelenila niti čišćenja oko grobnih mjesta, te da se ove usluge ne naplaćuju od strane Pogrebnog preduzeća. Komunalno preduzeće održava ovu lokaciju kao i sve druge javne površine u Budvi, prema godišnjem planu i programu za održavanje grada.

Radnici u radnoj jedinici Čistoća nisu odgovorni za ručno sakupljanje otpada između grobnih mjesta. Njihova uloga se svodi na redovno pražnjenje pomenutih kontejnera. Kada je u pitanju održavanje zelenila, jedinica Zelenilo je odgovorna za košenje i održavanje na starom groblju, opštinskom dijelu groblja pored ulice, kao i za zelenilo oko crkve. Međutim, novi dio groblja, koji pripada crkvi, nije obuhvaćen planom održavanja i stoga nije u nadležnosti Komunalnog preduzeća Budva.