28-08-2024

Kružni tok u Mediteranskoj izazov za mnoge vozače

Nedavno otvoreni kružni tok u Mediteranskoj ulici u centru grada, napravljen da rastereti pojačanu frekvenciju saobraćaja, predstavlja izazov za veliki broj vozača. Uprkos jasno postavljenim saobraćajnim znacima, pojedini zaboravljaju na pravilo prvenstva prolaza i pravilno uključivanje i isključivanje iz kružnog toka.


Foto: Portal RTB/Arhiva

Saobraćajni sudski vještak, Vladimir Tadić, za Polis ističe važnost prilagođavanja brzine na ulasku u kružni tok i poštovanje pravila prvenstva prolaza.

"Iz bilo kojeg pravca da dolazite, dužni ste da prilagodite brzinu na ulasku u kružni tok. U raskrsnici morate da propustite sva vozila koja imaju prvenstvo prolaza, a to su vozila koja se već nalaze u kružnom toku, vozila koja nailaze sa lijeve strane, kao i vozila koja istovremeno dolaze u kružni tok sa desnog puta", objašnjava Tadić.

Pored toga, on apeluje na vozače da budu oprezni, te da posebnu pažnju obrate na pravilno prestrojavanje prilikom skretanja ka Starom gradu i parkingu.

"Kružni tok ima dvije trake za isključivanje prema Tre Canne i prema magistralnom putu, ali samo jednu traku prema Starom gradu i parkingu, i tu često nastaje problem. Ključno je da vozač koji je već u kružnom toku na vrijeme izvrši prestrojavanje i da signal drugim vozilima da će se isključiti prema Starom gradu. Tako će se izbjeći nesporazumi i gužve. Kada uđete u srednju traku, dajete do znanja da ćete nastaviti vožnju u kružnom toku", navodi Tadić.

On dodaje da je na ulazima iz pravca Tre Canne i magistralnog puta oznakama na kolovozu određeno u kom pravcu možete da se krećete.

"Tako da, ako se uključujete iz desne trake iz pravca magistralnog puta, možete da skrenete samo desno ili da produžite pravo prema parkingu. Iz lijeve trake ulazite ako želite da nastavite prema Tre Canne", zaključuje Tadić.

Podsjećamo, vozila koja se već nalaze u kružnom toku imaju prednost u odnosu na vozila koja se uključuju, a uključivanje pokazivača pravca prilikom isključivanja iz kružnog toka je obavezno. Poštovanje ovih pravila ključ je za bezbjedno i efikasno funkcionisanje saobraćaja u novom kružnom toku.

M.O.