06-08-2024

Lakušić: Planirana betonjerka predstavlja prijetnju za očuvanje izvorišta Bolje sestre

Saopštenje za javnost predsjednika Odbora direktora Regionalnog vodoovoda, Zorana Lakušića, prenosimo u cjelsoti.


Zoran Lakušić, Foto: Regionalni vodovod

Agencija za zaštitu životne sredine obavijestila je Regionalni vodovod da je preduzeću "MORAČA MBI" d.o.o. iz Podgorice izdala rješenje kojim je odobrena saglasnost na Elaborat procjene uticaja na životnu sredinu za planirani objekat industrijske proizvodnje — betonjerku.

Regionalni vodovod je tokom javne rasprave izrazio svoju zabrinutost zbog mogućeg negativnog uticaja ovog projekta na izvorište Bolje sestre, ističući da se betonjerka nalazi u široj zoni sanitarne zaštite, gdje je prema važećim propisima izgradnja takvih objekata strogo regulisana. Posebno smo naglasili da otpadne vode i materijali iz tehnološkog procesa mogu zagaditi površinske i podzemne vode, što predstavlja ozbiljan rizik za očuvanje kvaliteta izvorišta Bolje sestre.

Odbor direktora DOO "Regionalni vodovod Crnogorsko primorje" Budva donio je tokom javne rasprave odluku da nije u mogućnosti izdati saglasnost za izgradnju objekta industrijske proizvodnje – betonjerke, realizatora projekta „Morača MBI“, planiranog na urbanističkoj parceli UP52A KO Botun, u zahvatu DUP-a „Industrijska zona KAP-1“, Opština Podgorica. Ovaj objekat se nalazi u široj zoni zaštite izvorišta Bolje sestre, odnosno u III zoni, shodno izdatom Rješenju o utvrđivanju zona sanitarne zaštite za izvorišta Bolje sestre (broj: 060-327/08-02014-249 od 12.12.2008. godine) izdatom od strane Uprave za vode, Crne Gore, i na osnovu člana 5 ograničenja u zonama sanitarne zaštite, stav 10 DOO Regionalni vodovod Crnogorsko primorje.

Predstavnici Regionalnog vodovoda učestvovali su na javnim tribinama koje je organizovala Agencija za zaštitu životne sredine. Regionalni vodovod je argumentovano iznio stav da je, u skladu sa zakonom i Rješenjem o utvrđivanju zona sanitarne zaštite za izvorišta Bolje sestre (broj: 060-327/08-02014-249 od 12.12.2008. godine), „sve obaveze, ograničenja i odgovornosti proistekle iz rješenja i ostalih zakonskih propisa koji se odnose na ovu oblast, kao i sprovođenje sanitarnih i preventivnih mjera, u obavezi Regionalnog vodovoda“.

Agenciji za zaštitu životne sredine dostavljeno je mišljenje na elaborat u kojem se nedvosmisleno konstatuje „da je predloženi elaborat neprihvatljiv i da izgradnja ovog industrijskog objekta može dovesti do negativnog uticaja na izvorište Bolje sestre“. Predstavnik Regionalnog vodovoda je u Izvještaju komisije koju je obrazovala Agencija za zaštitu životne sredine eksplicitno naveo stav: „Planirani objekat industrijske proizvodnje – betonjerka nalazi se na UP52A, koja se nalazi u široj zoni sanitarne zaštite, u kojoj je, u skladu sa Rješenjem Uprave za vode Crne Gore broj: 060-327/08-02014-249 od 12.12.2008. godine, zabranjena izgradnja industrijskih i drugih objekata čije otpadne vode i drugi materijali iz tehnološkog procesa mogu zagaditi površinske i podzemne vode.“

Odbor direktora Regionalnog vodovoda odlučan je da istraje u izvršavanju svoje društveno odgovorne funkcije i zaštiti javni interes, posebno u oblasti zaštite vodoizvorišta Bolje sestre, koje je osnova za razvoj turizma u Crnoj Gori i razvoj opština Crnogorskog primorja.

Što se tiče komunikacije Regionalnog vodovoda sa Agencijom za zaštitu životne sredine, ukazano im je da, na osnovu uvida u Elaborat promjene uticaja na životnu sredinu za objekat industrijske proizvodnje – betonjerku, postoje jasna zakonska ograničenja i uočeni su brojni nedostaci. Stav Regionalnog vodovoda Crnogorsko primorje je da se predloženi elaborat odbija kao neprihvatljiv, jer izgradnja industrijskog objekta može dovesti do negativnog uticaja na izvorište Bolje sestre, što je u samom elaboratu navedeno.

Ova situacija naglašava značaj balansiranja između industrijskog razvoja i očuvanja prirodnih resursa. Potrebno je pažljivo planiranje i kontinuiran nadzor kako bi se osigurala održivost i zaštita vitalnih ekosistema, naročito onih koji su ključni za snabdijevanje pitkom vodom i razvoj turizma u Crnoj Gori. Konflikt između ekonomskih interesa i ekološke zaštite zahtijeva saradnju svih relevantnih institucija kako bi se pronašlo rješenje koje će zadovoljiti sve strane i osigurati dugoročnu zaštitu prirodnih resursa.