11-09-2021

Lična odgovornost u zdravstvenom sistemu veoma važna

Lična odgovornost u zdravstvenom sistemu veoma je važna, a epidemiološke mjere se moraju poštovati kako bi se prevazišla situacija prouzrokovana pandemijom koronavirusa, poručila je ministarka zdravlja Jelena Borovinić Bojović.

Lična odgovornost u zdravstvenom sistemu veoma važna | Radio Televizija Budva

Foto: printscreen

“Insitutucije su apelovale i tražile da se građani što manje okupljaju, to je bio naš stav do sada i biće isti ubuduće”, istakla je Borovinić Bojović na konferenciji za novinare povodom predstavljanja novih mjera.

Ona je pozvala građane da se pridržavaju epidemiološkoih mjera i izbjegavaju masovna okupljanja, jer, kako je istakla, svako masovno je epidemiološki rizik.

Borovinić Bojović je navela da, prema posljednjim podacima, 86,5 odsto pacijenata koji su preminuli usljed kovid infekcije nijesu bili vakcinisani, dodajući da je odgovornost o stopi vakcinisanih u prvom planu na građanima.

“Vakcine su dostupne, broj dostupnih vakcina je više nego dovoljan, kampanja o vakcinaciji je značajno prisutna u medijima i svi ljekari su apsolutno pozivali na vakcinaciju”, kazala je Borovinić Bojović.

Ona je ocijenila da je procenat od preko 45 odsto vakcinisanih u Crnoj Gori značajno bolji od procenta u vecini većini evropskih zemalja.

Ministarstvo zdravlja je, kako je kazala, dobilo dvije anonimne prijave građana zbog sumnje o falsifikovanju potvrda o vakcinaciji.

Jedna prijava se, pojasnila je Borovinić Bojović, odnosila na sajt na osnovu kojeg su zloupotrebljavane potvrde o vakcinaciji, dok se druga odnosila na lažno izdavanje negativnih PCR testova.

“Ove slučajeve smo prijavili policiji. Alarmantno je da se to uopšte dešava. Ako imamo dvije prijave znači da slučajeva ima više”, istakla je Borovinić Bojović.

Ona je upozorila da je riječ o krivičnom djelu i manipulaciji zdravljem građana Crne Gore.

“Mi očekujemo promptnu intervenciju policije, a u svakom eventualnom slučaju zloupotrebe zamoliću građane da prijave Ministarstvu ili Upravi policije”, poručila je Borovinić Bojović.

Direktor Instituta za javno zdravlje (IJZ) Igor Galić kazao je da su više od trećine trenutno oboljelih građani od 20 do 39 godine.

„Nažalost, upravo oni koji su najčešći prenosioci virusa najmanje su vakcinisani. Odziv je od 20 do 30 odsto u ovim kategorijama, pa ispaštaju stariji od njih, u porodicama, radnom okruženju“, rekao je Galić.

On je ponovio da su, prema podacima koje IJZ dobija od bolnica, 86,5 odsto preminulih od koronavirusa od 4. maja do danas, bili su nevakcinisani pacijenti.

Galić je kazao da su 95 odsto preminulih bili pacijenti od 70 do preko 90 godina.

„Međutim, da je ovo bolest koja ne poznaje godine, a što je opasna predrasuda i među mlađima u Crnoj Gori, nažalost, dokazuje da je među preminulima pet odsto pacijenata od 30 do 70 godine“, naveo je Galić.

On je rekao da Crna Gora prednjači u testiranju u odnosu na najveći broj država regiona, ali i šire.

Crna Gora, kako je dodao, testira više od Slovenije, Hrvatske, Srbije, Mađarske, Rumunije, Sjeverne Makedonije, Bosne i Hercegovine i Albanije.

Galić je naveo da masovno testiranje omogućava praćenje epidemije i daje jasniju epidemiološku sliku.

Kako je kazao, od ukupnog broja zaraženih, od početka pandemije do danas, u Crnoj Gori se oporavilo 98,5 odsto građana.

„Letalitet, odnosno broj preminulih u odnosu na broj zaraženih, u Crnoj Gori je 1,49. Letalitet u Crnoj Gori niži je nego na svjetskom nivou ili nivou Evropske unije (EU). Na svjetskom nivou, letalitet iznosi 2,1, a u EU je 2,06“, precizirao je Galić.

On je dodao da Crna Gora ima niži letalitet od Hrvatske, Slovenije, Bosne i Hercegovine, Sjeverne Makedonije, Albanije, Kosova, Italije, Grčke, Njemačke, Ujedinjenog Kraljevstva, Kanade, Francuske, Sjedinjenih Američkih Država.

Galić je još jednom pozvao sve građane, posebno one od 20 do 39 godina, da se imunizuju i zaštite sebe i svoje okruženje.

„Ministarstvo zdravlja je do danas obezbijedilo preko tri četvrtine miliona doza vakcina, red se ne čeka, nema plaćanja, a, za razliku od većine zemalja svijeta, u Crnoj Gori će i epidemiološki timovi doći u vaš dom ili na radno mjesto da bi vas vakcinisali“, istakao je Galić.

On je kazao da nošenje maski tokom skraćenih časova ne šteti zdravlju djece, naprotiv.

„Ovo je prilika i da zahvalim prosvjetnoj zajednici koja je ostala dosljedna očuvanju ličnog i javnog zdravlja“, naveo je Galić.

Direktorica Kliničkog centra (KCCG) Ljiljana Raičević, rekla je da se u bolnicama u Crnoj Gori nalaze 402 COVID pacijenata.

"Na mehaničkoj ventilaciji su četiri pacijenta, a na neinvazivnoj je njih 24. Procentualno, oko 95 odsto hospitalizovanih diše bez pomoći mašina", objasnila je Radulović.

Prema njenim riječima, najviše pacijenata, njih 113, je u KCCG, a nevakcinisani čine oko 85 odsto.

Ona je rekla da se u bolnici u Baru nalaze 83 pacijenta, Beranama 81, Brezoviku 33, Kotoru 35, Bijelom Polju 30, Pljevljima 17 i u Nikšiću deset.

Radulović je kazala da KCCG nastoji da iznese teret i da sve vrijeme radi i za COVID i za ne-COVID pacijente.

"Na svim klinikama se radi u punom kapacitetu. Na primjer, samo tokom prošle nedjelje na Poliklinici su pregledana 6.262 pacijenta. Odluku o tome da od decembra do danas radimo u punom kapacitetu podržavaju svi doktori sa kojima sam sve vrijeme u kontaktu", rekla je Radulović.

Ona je istakla da je njen čvrst stav kao direktora da se rad KCCG ne obustavlja.

Radulović smatra da su građani platili ceh činjenice da je KCCG prošle godine zatvaran tri puta.

"To znači da KCCG nije radio šest mjeseci prošle godine. To je i ljekarima, svim zaposlenima i pacijentima stvorilo veliki broj problema. Mi i dalje ispaštamo zbog prošlogodišnjih loših odluka", ocijenila je Radulović.

Ona je navela da je zaposlene u KCCG sačekalo 45 hiljada nepregledanih pacijenata i da su sve nadoknadili u roku od dva i po mjeseca.

Prema riječima Radulović, to je rezultat zaposlenih vrijedan divljenja.

„Da bi bilo jasno kako i koliko rade zaposleni u svim zdravstvenim ustanovama u Crnoj Gori: od 31. avgusta do 5. septembra urađeno je preko 143 hiljade pregleda", istakla je Radulović.