13-06-2024

Magično veče u Budvi: Matija Molčanov očarao publiku u Modernoj galeriji

Solistički koncert Matije Molčanova održan je sinoć u Modernoj galeriji „Jovo Ivanović” u budvanskom Starom gradu, u organizaciji JU Muzeji i galerije Budve. Gošća koncerta je bila Elena Vujović.


Foto: JU Muzeji i galerije Budve


Matija Molčanov je rođen 08.10.2004. u Kotoru. Prve muzičke korake napravio je,na neobičnom razvojnom putu, u klasi prof. Biljane Bagarić u ŠOMO Budva,a nastavio školovanje u klasi svog oca,prof. Oleksija Molčanova u Tivtu. Srednju muzičku školu nastavlja u 2020. godine na odsjeku klkavira u istoj klasi. Kao učenik srednje škole ostvario je niz zapaženih rezultata i osvojio mnogobrojne nagrade na međunarodnim i državnim takmičenjima kao solista, kamerni muzičar i korepetitor.


Foto: JU Muzeji i galerije Budve

Od najznačajnih nagrada vrijedi spomjenuti nagrade na I, II i III Međunarodnom pijanističkom takmičenju u Tivtu, online nagrade u Sremskoj Mitrovici (Srbija ), Užgorodu i Kijevu (Ukrajina),a takođe u Istanbulu (Turska). Posljednja nagrada u nizu je pobjeda na Državnom takmičenju 2024. godine u kategoriji klavirski duo (sa Elenom Vujović). Pohađao različite seminare kod prof. Bojana Martinovića, Jurija Kota,Vladimira Babina i Nikole Vučkovića. Od 2022.godine aktivno ućestvuje u projektu „Vivum“ u organizaciji Zavoda za školstvo CG,a pod pokroviteljstvom UNICEF-a. Više puta nastupao na festivalima savremene klavirske muzike „Forte Piano” u organizaciji KIC-a „Budo Tomović”.

Profesionalno sarađuje sa mladim Ukrajinskim kompozitorom Volodimirom Mašikom,koji specijalno za Matiju iskomponovao dvije kompozicije,a koji su bili u rangu svjetskih premijera izvedene u Podgorici:
2021.g.- „Četiri karakterna komada za djecu”
2022.g.- „Varijacije u obliku etida u Ukrajinskom stilu” za klavir sa orkestrom ( izvedeno sa omladinskim orkestrom projekta VIVUM,dir. Irena Vuković)

Trenunto svoje klavirsko umjeće plasira kroz umjetnički angažman u pozorišnoj predstavi reditelja Harisa Pašovića „Svijet mogućnosti”.

JU Muzeji i galerije Budve/D.B.