23-08-2024

Maslinjaci u Budvi na udaru suše i vrućine, drastično smanjen prinos

Ekstremno visoke temperature i dugotrajni periodi suše u posljednje dvije godine ostavljaju ozbiljne posljedice na poljoprivredni rod, naročito na maslinjake. I dok su prošle godine masline još donekle uspijevale da iznesu rod, ove godine situacija je znatno lošija.

Maslinjaci u Budvi na udaru suše i vrućine,  drastično smanjen prinos | Radio Televizija Budva

Foto: Arhiva/NVO Maslinada

Suša koja traje mjesecima iscrpljuje masline, što dovodi do toga da one odbacuju plodove ili iz njih izvlače preostale sokove kako bi opstale.

Lazar Medigović član NVO "Maslinada" ističe će ova godina biti zapamćena kao najgora kada je u pitanju prinos maslina, što dodatno pojačava zabrinutost za budućnost lokalne proizvodnje.

Kako kaže Medigović za program Radija Budva, kiša koja je pala posljednjih dana, pomogla je maslinama jedino da opstanu.

"Kiša će pomoći maslinama da opstanu, međutim nema roda. Znači rod je u međuvremenu otpao zbog velike suše, a mogućnost natapanja naših maslinjaka je nemoguća misija", istakao je on.

Pohvalio je Službu zaštite i spašavanja pri pomoći da se sačuvaju masline od nedavnog požara u Reževićima.

"Oni su prvi put uspjeli od 1985. u nekih četiri, pet požara da sačuvaju maslinjake, mada i ta ekipa se podmladila tako da su oni spremni i rade kako treba. Svaka pohvala za vatrogasce jer nije bilo štete, možda par korijena, inače ništa više, drugo je sve sačuvano", istakao je Medigović.

Na teritoriji opštine Budva ima oko 30 hiljada stabala maslina.

"Nešto oko 30.000 s popisom. Španci i Italijani razmišljaju o seljenju masline sa primorja na mjesta preko 200 metara nadmorske visine. Znači, oni se spremaju za globalne vremenske prilike koje nam dolaze", zaključio je Medigović.

D.Č.