27-09-2024

Međunarodna naučna konferencija o dinamici sekularizma, (anti)klerikalizma, teologije i nauke u Petrovcu

Međunarodna naučna konferencija pod nazivom “The Dynamics of Secularism, (Anti)Clericalism, Theology, and Science in Southeastern and Central Europe” održaće se u subotu i nedjelju, 28. i 29. septembra, u Hotelu “Palas” u Petrovcu. Zvanično otvaranje je 28. septembra, sa početkom u 9.00 sati, saopšteno je iz UCG.


Foto: UCG

Kako ističu, na događaju, u organizaciji Instituta za napredne studije Univerziteta Crne Gore, biće riječi o filozofskim, istorijskim, sociološkim i pravnim aspektima problematike savremenog sekularizma na prostorima jugoistočne i centralne Evrope. U sklopu konferencije biće upriličena tri gostujuća predavanja istaknutih naučnika koji su dali zapažen doprinos teorijskom razmatranju odnosa religije i politike – Sola Njumana sa Univerziteta u Londonu, Hjua Mekleoda sa Univerziteta u Birmingemu i Marka Venture sa Univerziteta u Sijeni.

Predstojeća konferencija organizovana je u okviru projekta „Beyond the Anticlerical Paradigm: Rethinking Secularism in Contemporary Montenegro”, koji Institut za napredne studije realizuje uz podršku granta Univerziteta u Oksfordu, zaključuje se u saopštenju.