26-02-2024

Moderna keramika Gruzije oduševila Budvu

U Kulturnom centru Auditori juče je održan jedinstven umetnički događaj pod nazivom "Moderna keramika Gruzije".

Moderna keramika Gruzije oduševila Budvu | Radio Televizija Budva


Uzbudljiv program započeo je majstorskom klasom gospodina Pačkorije u 12 časova, a vrhunac je bio otvaranje izložbe u 19 časova, koje je svečano obavila poznata crnogorska slikarka Jelena Papović.

Jelena Papović, otvarajući izložbu, podelila je svoje snažno iskustvo s Gruzijom, ističući očaranost egzotikom nepoznate kulture.

"Imala sam dve učenice - bliznakinje u školi Gruzijke. Upoznale su me sa gruzijskim pismom. Zainteresovale za egzotiku nepoznate kulture. Onda se Sandra Mattson vratila u Budvu. Očarano je govorila o Gruziji... Kako je otkrila svet keramike!"



Papović je u svom govoru naglasila magiju stvaranja i nestajanja oblika pod rukama, inspirisanu vodom, zemljom i vatrom. Posebno je istakla značaj Gruzijskih keramičkih posuda, kvevri, stare 6000 godina, koje čuvaju vino.

"Odzvanjanje prošlosti u kvevrima je kao odzvanjanje kosmosa u zemlji, prašini..."

"Gigiša Pačkori, keramičar, upravo kroz poznavanje tradicionalnih metoda grnčarije stvara put modernoj keramici. Glina i glazura. U njegovim radovima odzvanjaju sazvežđa. Zaronite u Gigišina sazvežđa i nađite svoje zrno univerzuma."

Na kraju, Jelena Papović je zahvalila Gigiši što ih je upoznao sa svojim stvaralaštvom i publici što će pronaći deo sebe kroz ova divna umetnička dela.



Poseta je bila izuzetna, a naredno druženje s radovima Gigishe Pachkorie planirano je u maju u Modernoj galeriji "Jovo Ivanović" u starom gradu Budve. Ovaj događaj je pružio priliku posetiocima da istraže gruzijske keramičke tehnike i saznaju više o inspiraciji i kreativnom procesu profesora Pačkorie.

Ministarstvo Kulture Gruzije, Konzulat Crne Gore u Gruziji i Konzulat Gruzije u Crnoj Gori , su dali poseban značaj ovom dogadjaju i sponzorisali izložbu. Takodje prostor u kome je izveden ceo dogadjaj je sponzorisan od Američke ambasade u Crnoj Gori. Namena prostora je povezivanje lokalnog stanovništva sa novim ambicioznim ljudima is celog sveta, ljubitelja kulturnih dogadjaja.