03-06-2024

Na maturskom ispitu 501 jedinica iz CSBH, na polumaturskom 264

Maturski ispit iz predmeta Crnogorski-srpski, bosanski, hrvatski jezik i književnost (CSBH) nije položio 501 učenik, a jedinicu iz tog predmeta dobila su i 264 polumaturanta, saopšteno je na konferenciji za novinare Ministarstva prosvjete, nauke i inovacija.

Na maturskom ispitu 501 jedinica iz CSBH, na polumaturskom 264 | Radio Televizija Budva

Foto: Mina

Ministarka Anđela Jakšić Stojanović kazala je da su rezultati ovogodišnjeg testiranja učenika na kraju osnovne i srednje škole pokazali realno stanje u crnogorskom obrazovanju.

Prema njenim riječima, to je odlična polazna osnova za oporavak obrazovnog sistema na svim nivoima.

Jakšić-Stojanović je istakla da postoji dizbalans između ocjena koje su učenici imali na kraju školske godine i rezultata testova, kao i između ocjena koje su na testiranju dobili nosioci diplome “Luča”.

“Godinama smo se lagali kada su u pitanju rezultati i bez tog podvlačenja crte mi ne možemo napraviti nikakve iskorake”, kazala je Jakšić Stojanović.

Ukazujući na ranije prakse i slučajeve zloupotrebe mobilnih telefona i drugih elektronskih uređaja, Jakšić Stojanović je rekla da su preduzeli sve mjere kako bi ove godine testiranje bilo sprovedeno na adekvatan način.

Direktor Ispitnog centra Miloš Trivić rekao je da na ovogodišnjem testiranju nije bilo prepisivanja, kao ni zabilježenih nepravilnosti.

(Mina)