26-09-2023

Nagrada Milan Mladenović 2023 uručena grupi „Ljubičice“ u Makarskoj

Nagrada Milan Mladenović za 2023. godinu uručena je srpskoj grupi „Ljubičice“ u okviru premijernog izdanja Festivala „Modro i zeleno“ koji je proteklog vikenda održan u Makarskoj.


Vuk Stefanović (grupa „Ljubičice“) sa Nagradom, Foto: Zadužbina Milana Mladenovića

Ljubičice su sa pjesmom „Dok čekamo pad“ postali nosioci Nagrade Milan Mladenović 2023 koju dodjeljuje Zadužbina Milana Mladenovića za najbolju pjesmu u regionu. Odluku da pančevački elektro bluz duo dobije ovo priznanje donio je regionalni stručni žiri koji ove godine čine Ana Đurić Konstrakta (Srbija), Branka Glavonjić (Srbija), Boris Leiner (Hrvatska), Zoran Predin (Slovenija) i Marko Šelić Marčelo (Srbija).

"Najponosniji smo na ovo što se sad desilo! Hvala vam svima! Ovo je stvarno prelijepo!", uzbuđen je bio Vuk Stevanović, član grupe Ljubičice, po dobijanju Nagrade Milan Mladenović 2023.



(Izvor: Youtube/Ljubičice Official)

"Ovo je ujedno prvi put da se Nagrada dodjeljuje van Beograda – u Makarskoj, u Hrvatskoj. Osim što je Makarska rodni grad Milanove majke Danice, i što mu je dugo bila ljetnji dom, Milanu Mladenoviću je bila i inspiracija za mnoge pjesme, posebno za ,,Modro i zeleno”, čiji naslov savršeno opisuje ambijent novog dvodnevnog muzičkog festivala u okviru kojeg je upriličena i svečanost povodom dodjele Nagrade Milan Mladenović 2023. Festival ,,Modro i zeleno” rezultat je saradnje Zadužbine, Grada Makarska, Turističke zajednice Makarska i Malakološkog muzeja", kazali su iz Zadužbine Milana Mladenovića.

Kako su naglasili, Nagrada Milan Mladenović ima tendenciju da skreće pažnju na što više talenata, pa je iz godine u godinu dopunjavala nagradni fond.

"Laureata Nagrade Milan Mladenović 2023 sljeduje novčana nagrada u iznosu od 3.000 eura, statueta, kao i nastup na sljedećem Exit Festivalu. Zahvaljujući Rock Radiju i Mitros Musicu prvi put je dodijeljena i nagrada za najinspirativniji vokal Leni Stamenković, koja je bila superfinalistkinja sa pjesmom ,,Mali milion“. Sada već tradicionalno Firchie Drums doboš je dodijeljen jednom od finalista Nagrade Milan Mladenović 2023, odnosno bubnjaru koji ima ,,ono nešto“ prema sudu Ivana Fecea Firčija, nekadašnjeg bubnjara EKV-a. Ove godine doboš je u rukama grupe The Splitters, odnosno njihovog bubnjara Antonija Komića", naveli su iz Zadužbine.


Foto: Zadužbina Milana Mladenovića

Oni su kazali da Nagrada Milan Mladenović, koja je dodeljena u Makarskoj predstavlja više od pukog priznanja. Ona je, kako se navodi u saopštenju Zadužbine, simbol inovacije, hrabrosti i umjetničkog izraza.

Nagrada, prema njihovim riječima, odaje počast onima koji se usude da kroče sopstvenim putem, odolijevajući pritiscima konformizma. Kako ukazuju, kroz Nagradu i Milanov duh nastavlja da živi, inspirišući nove generacije da budu odvažne, autentične i strastvene u svojoj umjetnosti.

Nagrada Milan Mladenović je godišnje muzičko priznanje koje Zadužbina dodjeljuje od 2019. godine. Pored Ljubičica, dosadašnji laureati su: Artan Lili, Dram, Ana & The Changes i Dina Jashari.