21-10-2024

Najavljeno stručno usavršavanje iz oblasti ocjenjivanja i čitalačke, naučne i matematičke pismenosti u Budvi

Jedan od glavnih pravaca djelovanja Zavoda za školstvo, a u okviru nadležnosti unapređivanje kvaliteta-profesionalni razvoj nastavnika/ca, do kraja 2024. biće realizacija programa stručnog usavršavanja iz oblasti ocjenjivanja i čitalačke, naučne i matematičke pismenosti, saopšteno je iz Zavoda za školstvo.


Foto: Dušan Radević

Kako navode, Zavod za školstvo je ostvario saradnju sa školama koje će biti centri obuke van Podgorice, čime je postignuta lakša dostupnost seminara svim nastavnicima/cama osnovnih škola u Crnoj Gori.

Akreditovani program stručnog usavršavanja „Ocjenjivanje u funkciji razvoja učenika/ca i unapređivanja nastave i učenja“ po predmetima se realizuje od aprila 2024. i do sada su mu pristupili nastavnici crnogorskog-srpskog, bosanskog, hrvatskog jezika i književnosti i matematike iz podgoričke opštine.

Foto: Zavod za školstvo

Takođe, nakon obuke trenera/ica za program PISA projekat-čitalačka pismenost koju su uspješno realizovale Nađa Durković (ZUNS), doc. dr Dušanka Popović (UCG) i Aleksandra Vešović Ivanović (ZZŠ), stekli su se uslovi za intenzivnu realizaciju obuke od posebne važnosti za sve nastavnike/ce crnogorskog-srpskog, bosanskog, hrvatskog jezika i književnosti u svim opštinama u Crnoj Gori.

Prva obuka održana je 19. oktobra 2024. u Osnovnoj školi „Anto Đedović“ u Baru. Treneri Dragan Marković i Jelena Boričić iz OŠ „Kekec“ su izuzetno stručno, profesionalno i odgovorno realizovali obuku za 23 nastavnika/ce iz barskih osnovnih škola. Cilj obuke je unaprijediti kompetencije nastavnika/ca u odnosu na čitalačku pismenost PISA istraživanja i, u krajnjem, postizanje boljih rezultata naših učenika/ca na budućim PISA istraživanjima.

Slijede seminari u Ulcinju, Budvi, Nikšiću, Beranama, Bijelom Polju, a obuku je organizovala Ljiljana Ivanović, zaključuje se u saopštenju.