16-07-2024

Ne postoji digitalni autizam

Psihološkinja i terapeutkinja, Maja Bonačić, koja u svom centru u Zagrebu radi dijagnostiku i terapije sa djecom i odraslima s autizmom, demantovala je danas da postoji digitalni autizam, na koji su juče u intervju agenciji Hina ukazale njene koleginice iz Hrvatske.

Foto: Pexels

Prema njenim riječima, pretjerana izloženost ekranima može dovesti do promjena u neurologiji mozga i postoje mnoga istraživanja koja to i pokazuju, ali to ne izgleda kao autizam.

“Ne postoji. Nema. Nema ga niti u jednom klasifikacionom priručniku. Nema te dijagnoze. Izmišljotina”, napisala je danas ona izrevoltirana telstom koji je, kako kaže, uznemirio mnoge roditelje koji su je konkaktirali nakon što su pročitali tekst.

Bonačić objašnjava da pretjerana izloženost ekranima NE IZGLEDA kao autizam niti je autizam.

“To izgleda kao određeni tip specifičnih nezrelosti, koju dijagnostičar (što edukacioni rehablitator iz vrtića svakako nije) može dobro razlikovati. Nezrelosti koje mogu obuhvatati nezrelosti u igri i komunikaciji, ali i dalje to nema veze s autizmom”, dodaje ona. “Znate koliko sam roditelja imala koji su plakali jer im je dijete gledalo crtane u nekom periodu života i zato su sad “autistična” (a imaju UROĐENU neurorazvojnu različitost)??”

Maja Bonačić ima višegodišnje kliničko iskustvo u dijagnostičkom i terapijskom radu s djecom s smetnjama u razvoju, s naglaskom na poremećaj iz spektra autizma. Vodila je nekoliko volonterskih edukativnih projekata, od kojih je najpoznatiji Zaigrana pedala za djecu s poremećajem iz autističnog spektra. Redovno održava stručne radionice u Bosni i Hercegovini, Crnoj Gori i Srbiji.

(Roditelji.me)