22-10-2024

Nedostatak radne snage u fokusu prvog dana Konferencije o ekonomiji PKCG

U fokusu posljednjeg panela prvog dana Konferencije o ekonomiji PKCG u Budvi bilo je obezbjeđivanje radne snage, odnosno kako se suočiti sa njenim nedostatkom.


Foto: Media Biro

Prema riječima moderatorke panela Antje Müller, German Eastern Business Association, riječ je o jednoj od najvažnijih tema u poslovnoj zajednici.

– Naš fokus danas neće biti samo na razlozima koji su doveli do ove situacije, već na mogućim rješenjima i tome šta se može preduzeti kako bismo ovaj problem prevazišli. Analiza uzroka i stanja svakako je značajna, ali cilj našeg panela je da se usredsredimo na pronalaženje konkretnih rješenja – poručila je ona.

Snježana Köpruner, izvršna direktorica fabrike mašinskih elemenata GS-TMT, BiH smatra da postoje dva ključna razloga za trenutni problem nedostatka radne snage.

– Prvi je nedostatak dovoljno dobro plaćenih radnih mjesta za naše građane, a drugi razlog leži u tome što naši mediji konstantno prenose negativne vijesti o stanju u zemlji. To stvara percepciju da ovdje nema perspektive, zbog čega mladi ne žele provesti svoj život u zemlji u kojoj ne vide budućnost, niti viziju za ostanak sebe i svoje djece – poručila je ona.

Prema njenim riječima, kompanija GS-TMT posebnu pažnju posvećuje razvoju programa stalne edukacije i stručnom obrazovanju, bori se za prava radnika u BiH, te unapređenje malih i srednjih preduzeća. Naglasila je od vlasti dobijaju slabu podršku, zbog velikih razlika u obrazovnom sistemu kantona, što, kako navodi, ovu borbu čini nemogućom.

– Ipak, ne odustajem i tražim načine da bolje osposobimo mlade ljude. U okviru projekta GIZ-a bavili smo se stručnim obrazovanjem, te smo do sada u našoj fabrici obučili 267 učenika, od kojih je samo prošle godine bilo 67. To za nas predstavlja najvažniji izvor kvalifikovane radne snage – istakla je Kopruner.


Foto: Media Biro

Philipp Koronowski, izvršni direktor kompanije Vega Solar sh.p.k iz Tirane, istakao je da su migracije jedan od faktora koji doprinose nedostatku radne snage u Albaniji, ali i to što se mladi sve više opredjeljuju za administrativne poslove.

- Naše tržište je za šest godina, koliko postoji naša kompanija, poraslo 30 puta, te sada zapošljavamo 200 ljudi. Ipak, u Albaniji nemate iskusne stručnjake za solarnu energiju. Mlada generacija se orijentiše na fakultetsko obrazovanje prije nego na poslove mehaničara - kazao je on.

Koronowski ističe da zahvaljujući kvalitetnim radnim uslovima uspijevaju da privuku kvalifikovanu radnu snagu.

- Imamo dobru poziciju u regionu i osim Albanije obavljamo projekte i u Njemačkoj i Italiji, pa je našim zaposlenima podsticaj što mogu da steknu i međunarodno iskustvo. Zarada je takođe podsticajna. Naši fizički radnici zarađuju 30 do 40 posto više nego što bi kod konkurencije. Imamo dobro kadrovsko odjeljenje koje je stalno u kontaktu sa zaposlenima i sa njima komunicira o svim problemima. Osim toga, mnogo polažemo u zaštitu na radu. Tako privlačimo kvalifikovane stručnjake i uspijevamo da ih zadržimo - kazao je on.


Foto: Media Biro

Dejan Chupovski, program menadžer, dualno obrazovanje, Delegacija German Industry and Commerce u Skoplju, kazao je da, pored već navedenih razloga za nedostatak radne snage, on vidi i zastario obrazovni sistem, te programe koji ne obrazuju nedostajuću radnu snagu za tržište rada.

- Sjeverna Makedonija, da bi prevazišla ovaj problem, usvojila je njemački sistem dualnog obrazovanja i tu nema Copy/Paste rješenja. Trenutno imamo 15 partnerskih kompanija u kojima se sprovodi dualno obrazovanje koje predstavlja jedan od efikasnih načina za rješavanje ovog problema. Zajedno s njima primjenjujemo pristup “rad sa dna ka vrhu”. Njemačka Privredna komora takođe obezbeđuje, u partnerstvu sa državnim organima, uvođenje kvalitetnih obrazovnih programa, poput “Tehničara u mehatronici” koji je jako popularan, a u posebnom fokusu nam je i povećanje praktične obuke - rekao je Chupovski.


Foto: Media Biro

Prema njegovim riječima, u proteklih 15 godina brojni investitori su došli u Sjevernu Makedoniju, posebno iz Njemačke, koji su zaposlili i po pet-šest hiljada radnika.

- Jedno od najznačajnijih pitanja koje strani investitor razmatra prije ulaganja u neku zemlju jeste gdje će naći radnu snagu - objasnio je on.

(Media Biro)