13-09-2023

Njemački grad zabranio meso u vrtićima i osnovnim školama

Djeca u vrtićima i osnovnim školama u Frajburgu u Njemačkoj više neće jesti špagete bolonjeze i biftek. Umjesto toga, svi će dobiti isključivo vegansku hranu.


Ilustracija, Foto: Pixabay

Odluku o zabrani mesa u vrtićima i školama donio je lokalni savjet Frajburga u oktobru prošle godine. Većina političara Zelene ljevice glasala je za zabranu mesa jer je, kako su utvrdili, ishrana bez mesa zdravija.

Djeca sada moraju da se prilagode novoj ishrani jer vrtići i osnovne škole imaju samo standardni vegetarijanski meni, piše „Fenix Magazin“.

Kako prenose lokalni mediji, odluka je izazvala brojne kritike roditelja koji se pitaju koliko je ishrana bez mesa dobra za djecu koja rastu i razvijaju se.

Stručnjaci kažu da je važno da roditelji shvate da djeca imaju drugačije nutritivne potrebe od odraslih.

Djeca vegetarijanci i vegani ponekad imaju niže nivoe vitamina B12 (koji održava krv i nervne ćelije čovjeka zdravim), kalcijuma (koji gradi i održava jake kosti), vitamina D (koji pomaže tijelu da apsorbuje kalcijum), gvožđa (koji stvara hemoglobin i mioglobin) i cink (koji podržava imuni sistem i potreban je tijelu za proizvodnju proteina i DNK).

Međutim, nijedan od ovih hranljivih sastojaka nije specifičan za meso ili životinjske proizvode. Vitamin B12 se može naći u jajima, mliječnim proizvodima i proizvodima obogaćenim vitaminom B12, kao što su sojino mlijeko ili nutritivni kvasac.

Kalcijum i gvožđe se mogu naći u pasulju. Vitamin D se može naći u jajima i hrani obogaćenoj vitaminom D (uključujući žitarice, sok od pomorandže i sojino mlijeko). Cink se nalazi u tofuu, mahunarkama i orasima, prenosi Klix.ba.

Pedijatar Jen Trahtenberg vjeruje da pravilna vegetarijanska i veganska ishrana može zadovoljiti sve potrebe djeteta, ali pod jednim uslovom:

„Trebalo bi da bude dobro osmišljena i da bude nadgledana od strane pedijatra ili registrovanog dijetetičara“, smatra doktor.

Izvor: N1