01-06-2024

Od skoro 5.000 maturanata petice dobilo samo oko 100

Preliminarni rezultati maturskog, odnosno stručnog ispita iz Crnogorskog-srpskog, bosanskog, hrvatskog jezika i književnosti pokazuju da je oko sto đaka dobilo petice, a ukupno je blizu 5.000 testova, rečeno je nezvanično Pobjedi iz Ispitnog centra Crne Gore.

Od skoro 5.000 maturanata petice dobilo samo oko 100 | Radio Televizija Budva

Ilustracija, Foto: Pixabay

Ispitni centar juče nije odgovorio na zvanična pitanja Pobjede kakvi su preliminarni rezultati testova koji su objavljeni prekjuče. Iz kabineta direktora Miloša Trivića kazali su da će u ponedjeljak održati konferenciju za medije, kada će imati sve informacije o ovoj temi.

Pojedini sagovornici Pobjede iz ove institucije rekli su da je ove godine polaganje testa proteklo regularno, da nije bilo prepisivanja, ali da su iznova zapazili veliki raskorak u znanju koje đaci pokazuju u školi i na eksternoj maturi. Rekli su da je zabilježeno oko sto petica, te da je veći broj odlikaša i lučonoša u školama. Ove godine, prilikom ulaska u škole korišćeni su i detektori kojima je spriječeno da đaci unose mobilne telefone i ostale elektronske uređaje kojim su se ranije služili da bi prepisivali.

“Nije bio težak test ove godine. Ima i đaka koji su popadali. Mnogo ih je palo na eseju, jer ga nijesu ispisali na pravom mjestu, nego na mjestu gdje je koncept, a to se ne ocjenjuje”, rekao je sagovornik Pobjede.

Maturanti su juče mogli da pogledaju svoje testove u Ispitnom centru. Nije dolazilo, kako su ispričali iz Ispitnog centra, previše đaka. Kažu da se, na primjer, najavilo oko 120 podgoričkih gimnazijalaca, te da je došlo oko pola njih.

“Nijedne godine nije bilo manje đaka koji su došli da pogledaju test nego ove godine. Kod pojedinih ocjenjivača je dolazilo svega nekoliko učenika iz cijele države”, rekli su oni.

Nikšićki gimnazijalci se ističu

Preliminarni rezultati, prema njihovim riječima, pokazuju i da su se nikšićki gimnazijalci istakli, te da je zabilježeno jedno odjeljenje koje je imalo više petica. Objašnjavaju da je riječ o đacima koji, inače, dobijaju nagrade na raznim literarnim konkursima.

Učenici mogu da pišu prigovore na preliminarne rezultate testova, po kojima će se odrediti nadležni za vikend, a onda će da uslijedi objava konačnih rezultata.

Prepisivači za pamćenje

Prošle godine je više od 500 maturanata prepisivalo tokom polaganja maturskih ispita zbog čega su im ocjenjivači dodijelili nulu bodova. Oni su sa roditeljima organizovali protest u Ispitnom centru i tadašnji ministar prosvjete Miomir Vojinović je zaštitio prepisivače i obećao im da će njihovi testovi ponovo biti pregledani. Tada je smijenjeno i rukovodstvo Ispitnog centra, kao i ocjenjivači, koji su odbijali da realizuju ministrovu naredbu. Saopštavali su da moraju da se drže profesionalnosti i odbijali su da testove ponovo pregledaju. Ministarstvo nije odustajalo od nauma uprkos i protestima profesora i stručne javnosti koji su poručivali da žele da sačuvaju dostojanstvo svojih profesija. Formirana je u to vrijeme nova komisija, te su ocjenjivači pregledali testove, odnosno bodovali su ih kao da nijesu prepisani. Novi rezultati su maturantima umjesto nula donijeli i petice.

Ovim slučajem se bavi Specijalno državno tužilaštvo. Tačnije, od prošle godine istražuje da li je i ko u Ministarstvu prosvjete, Državnoj komisiji za maturski ispit, ali i među test administratorima, koordinatorima i direktorima srednjih škola nezakonito postupao u slučaju prepisivanja na eksternom testiranju iz predmeta Crnogorski – srpski, bosanski, hrvatski (CSBH) jezik i književnost.

Specijalno državno tužilaštvo bavi se i slučajem prošlogodišnjeg testa iz matematike za polumaturante. Testovi iz matematike za osnovnu školu su poslati preko vajber grupe dva sata prije nego što je ispit počeo, što upućuje na odgovorna lica osnovne škole, za koju je utvrđeno da se nalazi u Beranama. Polumatursko testiranje je odloženo, nakon što je Ispitni centar dobio informaciju da su testovi procurili sa vrha.

Iz Ispitnog centra nedavno su rekli Pobjedi da su izuzetno zadovoljni načinom kako je organizovan i realizovan maturski i stručni ispit iz Crnogorskog – srpskog, bosanskog, hrvatskog jezika i književnosti i Albanskog jezika i književnosti. Strogo poštovanje pravila su, dodaju oni, omogućili izmjene i dopune pravilnika koji regulišu ovu oblast. Učenici su pri ulasku u školu provjeravani detektorom čime smo omogućili sprečavanje zloupotrebe mobilnih telefona kojih je bilo najviše prethodnih godina.

“Nepravilnosti kojih je najviše bilo odnose se na to da su učenici pokušali da unesu mobilne telefone u ispitni prostor. Naglašavam da je u pitanju pokušaj, jer nijesu uspjeli da ih unesu zahvaljujući detektorima. Pokušali su da umotavaju telefone u aluminijske folije, kutije, kape i slično, ali su na ulazu u školu detektorom provjereni i iste su ostavljali prije početka ispita”, rekli su oni tada.

Nepravilnosti procesuirane

Upitani da li su, možda, zabilježeni slučajevi kršenja propisa nastavnika – ako jesu, u kojem broju, o čemu se radi i jesu li sankcionisani, odgovorili su kratko da su sve nepravilnosti drugog tipa koje su uočene u toku realizacije ispita, a na osnovu izvještaja supervizora, procesuirane su u skladu sa pravilnicima.

Iz Ministarstva i Ispitnog centra do sada su u više navrata najavljivali da polumaturanti i maturanti od ove godine neće moći da prokrijumčare mobilne telefone ili druge elektronske uređaje u škole, odnosno učionice u kojima će polagati testove, jer su obezbijedili detektore.

Pravilnicima je i ranije bilo definisano da je učenicima zabranjeno korišćenje mobilnih telefona tokom eksterne provjere znanja, ali su učenici, ipak, uspijevali da ih unesu u učionice i koriste i pored toga što su administratori kontrolisali ispitni proces.

Ministarstvo i Ispitni centar su nedavno saopštili da je novim Pravilnikom za učenike srednjih škola precizirano da se u učionici nalaze dva test-administratora, od kojih je jedan iz druge škole, kao i obavezno prisustvo supervizora koji može da pristupi ispitnom prostoru. Pravilnicima su definisane sankcije za učenike koji naprave prekršaj (pokušaju da prepišu, ometaju rad, koriste mobilne telefone). Sankcije idu od usmene opomene pa do udaljavanja sa testa, pri čemu udaljavanje podrazumijeva i nedovoljnu ocjenu na testu.

Od ove godine izmjenom Pravilnika test-administratori potpisuju ugovor sa Ispitnim centrom o tajnosti podataka, a definisana je i njihova obaveza za zakonitost sprovođenja ispita u ispitnoj prostoriji.

Izvor: Pobjeda