31-07-2023

Održan tradicionalni kulturno-umjetnički program „Etno-Ilindena” iz Bitole u Petrovcu

U organizaciji Centra za edukaciju i njegovanje tradicije folklora Etno-Ilinden iz Sjeverne Makedonije (Bitole), podrške JU Muzeji i galerije Budva i saradnje sa SD ,,Crvena komuna" koja je petu godinu domaćin ovog edukativnog centra iz Bitole, osnovanog 2010. godine.


Foto: Miroslav Grubić

U nedjelju, ,30.jula 2023. godine sa početkom u 20 časova na platou ispred Spomen-doma, predstavili se bogatim kulturno umjetničkim programom sa lzvornim pjesmama i folklornim igrama koje njeguju i prezentiraju publici na međunarodnim nastupima.

Na početku programa u ime JU Muzeji i galerije Budve i SD,,Crvena komuna"kao domaćin i organizator ovog kulturnog događaja, Miroslav Grubić pozdravio je prisutnu publiku,poželio srdačnu dobrodošlicu učesnicima i najavio početak kulturne manifestacije.

Mnogobrojna petrovačka publika i njeni gosti su brojnim aplauzima propratili ovaj kulturni događaj i na kraju učestvovali u završnom kolu igara.



Predstavili se sa nekoliko kola koja su bila u izvedbi veteranske grupe, kola: ciganchica,sitno,nevestinsko,germancheto,buvchansko,crnogorka i druga.
Predstavljena je koreografija ,,Vodarki i mariovska tresenica",koju je izvela omladinska ženska grupa.

Nakon završetka programa u ime ovog Centra,etnolog Aleksandar Todorovski zahvalio se petrovačkoj publici, njihovim gostima, domaćinima na dobroj organizaciji,gostoprimstvu i podršci.

Posebno zadovoljstvo i zahvalnost upriličio nam je etnolog Aleksandar Todorovski,uručenjem tri zahvalnice:Opštini Budva,JU Muzeji i galerije Budve i SD,,Crvena komuna"u ime Centra za edukaciju i njegovanje tradicije i folklora"Etno-Ilinden" iz Bitole i našom obostranom željom na jačanju i proširenju dalje kulturne saradnje između JU Muzeji i galerije Budve i SD,, Crvena komuna" sa željom za uspostavljanje prijateljstva,saradnje i bratimljenja gradava Bitole i Budve.