24-05-2024

Održana javna tribina na temu „Kultura nakon izbora u Budvi”

Javna tribina na temu kultura u Budvi nakon izbora upriličena je na trgu kod kuće Čekrdekovića u organizaciji Centra za kulturnu diplomatiju iz Budve. Na tribini su govorili predstavnici državnih i lokalnih institucija.

Održana javna tribina na temu „Kultura nakon izbora u Budvi” | Radio Televizija Budva

Foto: Printscreen/Polis

Naš stav je da kultura ne smije da bude dio politike ali vođenje politike je takvo da je ona njen neizostavni dio, bila je poruka direktora Centra za kulturnu diplomatiju Ivana Ivanovića koji je ujedno upotpunio poziciju moderatora tribine na temu "Kultura u Budvi nakon izbora".

"Tema oko koje smo se okupili je "Kultura u Budvi nakon izbora", zašto na ovaj datum? Zato što mi nismo ti koji će predvidjeti kako će izgledati rezultati izbora, ali ono što možemo sigurno da znamo jeste da buduću koaliciju neće činiti jedna već više opcija. Naš stav je da kultura ne smije biti dio politike ali vođenje politike kod nas je takvo da je to neizostavni dio i tu smo da se složimo da je kultura iznad politike i iznad svih nas u ovom gradu. Moramo zajednički raditi na rješavanju problema i tu smo da vidimo kako možemo unaprijediti kulturni život u našem gradu", istakao je Ivanović.

Centar za kulturnu diplomatiju i koalicija "Budva naš grad" potpisali su Memorandum o saradnji koji podrazumijeva strateški dokument za afirmaciju kulture u Budvi.

U ovaj sporazum uključeni su pojedinci, organizacije i udruženja koja imaju za cilj da kultura bude podignuta na viši nivo.

"Ja sam u ime Centra za kulturnu diplomatiju sa koalicijom "Budva naš grad" Memorandum o saradnji. Povela se polemika oko toga, zašto baš sa njima, zato mi je i bila želja da sve političke parije budu pozvane na ovu tribinu. Prije svega, u jednom neformalnom razgovoru sa Nikolom Jovanovićem, ja sam ponudio da mi ispred nezavisne kulturne scene sve ono što smo slušali prethodnih godinu dana na našim tribinama, ideje svih nevladinih organizacija, slobdnih umjetnika sažmemo u deset tačaka koje ću predstaviti. Tu se radi o smjernicama, a mi smo ovdje svi zajedno kao i sve političke opcije, da to uobličimo, da vidimo na koji način možemo unaprijediti svi zajedno kulturu jer smo svi dio istog tima i kultura ne bi trebala da trpi političke podjele", istakao je on.

Kako Ivanović ističe kultura mora biti decentralizovana i ideja je da sve političke partije rade na razvoju kulture.