23-08-2024

Opasnost i rizik za vozače: Tunel Mogren i dalje bez rasvjete

Prije dva dana se u tunelu Mogren dogodila teška saobraćajna nesreća u kojoj su učestvovala dva putnička vozila, a tri osobe su povrijeđene. Ovo nije prvi udes na ovoj izuzetno opasnoj dionici magistralnog puta, a i pored višegodišnjih obećanja nadležnih institucija, bezbjednosni problemi na ovoj dionici i dalje nisu riješeni, uprkos novcu koji se iz metropole turizma sliva u državnu kasu.


Foto: PrintScreen/RTB, yt

Tunel Mogren, koji je pod ingerencijom Uprave za saobraćaj, je i ove turističke sezone bez adekvatne rasvjete, što predstavlja značajan rizik za vozače, naročito tokom noćne vožnje. Lokalni mediji već godinama upozoravaju na ovu situaciju, ali vlasti do sada nisu preduzele konkretne korake.

Tim povodom, kontaktiran je Nikola Arnaut iz Sektora za izgradnju, održavanje i rekonstrukciju puteva, koji je u telefonskoj izjavi za Polis kazao da je u toku provjera izrade tehničke dokumentacije Glavnog projekta rasvjete tunela Mogren i galerije, kao i pribavljanje neophodnih urbanističko-tehničkih uslova.

Od početka godine u tunelu Mogren dogodile su se tri saobraćajne nesreće, od kojih je jedna rezultirala smrtnim ishodom, dok su tri osobe zadobile teške tjelesne povrede.

Pored toga, saobraćajna policija OB Budva je izrazila zabrinutost zbog velikog broja tranzitnih vozila, kao i zbog povećanog broja vozača koji voze pod uticajem alkohola. Prema riječima komandira OB Budva Željka Kadovića, u protekla tri mjeseca je 2.757 vozača podvrgnuto alkotestu, od čega je njih 276 zatečeno da vozi pod uticajem alkohola, a 109 lišeno slobode.

Ovaj incident je podsjetnik na potrebu za hitnim djelovanjem nadležnih službi, kao i apel da preuzmu odgovornost za poboljšanje uslova i ulože više sredstava u poboljšanje bezbjednosti na putnim pravcima u ovom regionu, a vozačima da budu oprezniji i odgovorniji.

M.O.