28-05-2024

Opština Budva: Javni interes u fokusu Programa privremenih lokacija

Sekretarijat za urbanizam je krajem prošle godine izdao javni poziv za dostavu prijedloga i stavova u vezi sa nacrtom Plana privremenih objekata na teritoriji budvanske opštine za period 2024 – 2028. Iako je usvajanje istog bilo je predviđeno za početak januara, proces se sada bliži kraju, kazala je glavna gradska arhitektica Opštine Budva Jelena Lazić.


Foto: Pexels

“Kako je ovog puta, osim građanima, poziv bio upućen i javnim ustanovama, dobili smo veliki broj zahtjeva koji se tiču objekata od javnog interesa. Prošli program se u najvećoj mjeri odnosio na ugostiteljske terase i objekte trgovina i usluga, dok je bilo vrlo malo riječi o objektima od javnog interesa i srećna sam što smo ispunili želje javnih ustanova”, kazala je Lazić u razgovoru za Radio Budvu.

Kako ističe, jedan od dugogodišnjih problema, poput postavljanja skulpture Don Krsta Ivanovića, konačno je riješen. Takođe, predviđeno je uređenje dječijih igrališta sa obaveznim postavljanjem sprava za djecu sa posebnim potrebama, kao i montiranje montažnih hala koje će služiti kao vrsta depoa, iz razloga što su sada atraktivni objekti u Starom gradu poput Vile Medin, Kuće Čekrdekovića ili prizemnih objekata koji su u vlasništvu Opštine.

Među planiranim projektima su i zatvoreni sportski objekti, otvoreni sportsko-rekreativni kompleksi, te zatvoreni teren za boćanje i avantura park.

“Pored toga, bankomati će konačno dobiti svoj pravni status i biće uvršteni u Plan. Kada je riječ o uređenju šetališta, stav Komisije je da će se u toj oblasti formirati male pijace koje će biti opremljene strujom i vodom kako bi se obezbijedila higijena tih prostora”, zaključila je Lazić.