13-06-2024

Opština Budva raspodijelila 43.592 eura nevladinim organizacijama za šest projekata

Putem javnog konkursa, izdvojeno je 43.592 eura za šest projekata nevladinih organizacija registrovanih u Budvi. Prema izveštaju sa nedavne sjednice Komisije, konstatovano je da je samo ograničen broj organizacija ispunio kriterijume za finansiranje, te je odlučeno da će tokom ove godine biti raspisan novi javni konkurs za dodjelu sredstava NVO sektoru. Prethodno tome, biće organizovana obuka za sve zainteresovane predstavnike organizacija.


Foto: Pexels (Alexander Nadrilyanski)

Komisija Opštine Budva, koja je imenovana za raspodjelu sredstava nevladinim organizacijama, donijela je odluku o raspodjeli 100.000 eura za 2024. godinu. Javnim konkursom odabrani su projekti šest nevladinih organizacija registrovanih u Budvi, za koje je izdvojeno 43.592 eura.

Konkursom, raspisanim 11. aprila 2024. godine, predviđeni su uslovi za predlaganje projekata od strane nevladinih organizacija registrovanih u Crnoj Gori sa sjedištem u Budvi, piše u odluci.

Komisija je, na svojoj četvrtoj sjednici održanoj 4. juna, odlučila da raspoloživa sredstva raspodijeli u skladu sa bodovnom listom nezavisnih procjenjivača. Prema ovoj listi, sredstva su dodijeljena kako slijedi:

- NVO Gradska muzika: 15.000 EUR
- NVO Puževa kućica: 7.000 EUR
- NVO Društvo za kulturni razvoj BAUO: 7.000 EUR
- NVO Feral: 4.410 EUR
- NVO Centar za proučavanje i zaštitu kulturnog nasljeđa: 6.992 EUR
- NVO Grupa građana BU2: 3.190 EUR

Ukupno je dodijeljeno 43.592 eura za finansiranje šest projekata. S obzirom na to da iznos predviđen ovom odlukom nije raspodijeljen u cjelosti, ostalo je neraspodijeljeno 56.408 eura.


Foto: Printscreen/Odluka o raspodejli sredstava NVO

Komisija je, kako navode u izvještaju sa sjednice, konstatovala da je mali broj nevladinih oraganizacija zadovljio kriterijume za finansiranje, te je odlučeno da tokom ove godine raspiše još jedan javni konkurs za raspodjelu sredstava NVO, kojem će prethoditi i obuka za sve zainteresovane predstavnike.

Kandidovani projekti prijavljeni na konkurs, ukupno 26, upućeni su nezavisnim procjenjivačima na dalju evaluaciju.

Nevladine organizacije kojima su dodijeljena sredstva za projekte, dužne su da dostave Komisiji izvještaj o realizaciji projekta sa finansijskim izvještajem najkasnije do 1. decembra 2024. godine, kako bi ostvarile pravo na učešće u narednim konkursima za raspodjelu sredstava Opštine Budva.

D.B.