24-10-2024

Osamdeset pasa na Paštrovskoj gori čeka novi dom

Azil za napuštene pse na Paštrovskoj gori, kojim rukovodi RJ "Čistoća" Komunalnog preduzeća Budva, već duže vrijeme radi preko svojih kapaciteta, a uprkos povremenim udomljavanjima, broj napuštenih pasa ostaje konstantan.


Foto: Komunalno Budva

Kako navodi PR Menadžerka, Aleksandra Rajković, za Radio Budva, trenutno je u azilu oko 80 pasa, a procedura udomljavanja je vrlo jednostavna.

"Psi se povremeno udomljavaju, ali broj je uglavnom isti zbog procedure i kapaciteta azila, koji moraju biti u skladu sa predviđenim standardima. Svi ljubitelji pasa mogu doći utorkom i četvrtkom od 12 do 14 časova, provesti vrijeme sa životinjama, a ako su zainteresovani za udomljavanje, mogu odabrati svog ljubmica. Potrebno je samo popuniti formular, a budući vlasnici su u obavezi da čipuju svog psa i preuzmu ostale obaveze i odgovornosti vezane za istog", objašnjava ona.


Foto: Komunalno Budva

Ipak, kako ističe, pse najčešće udomiljavaju zaposleni u azilu i njihovi prijatelji ili rodbina.

"Nažalost, naši sugrađani rijetko udomljavaju pse. Više smo skloni da svoje kućne ljubimce ostavimo na ulici kada nam, ružno rečeno, postanu nepotrebni ili nam na neki način smetaju", dodala je.

Takođe, još jednom je apelovala na vlasnike da vode računa o svojim ljubimcima, upozoravajući na lošu praksu ostavljanja pasa van grada, gdje su njihove šanse za preživljavanje minimalne.

"Ulica zaista nije dom ni za koga", zaključuje Rajković.

Za sve dodatne informacije, zainteresovani građani mogu se obratiti azilu putem telefona na broj 068 890 971.

M.O.