08-10-2024

Osveštan manastirski hram Svete Matrone Moskovske u Donjem Grblju

Njegovo Visokopreosveštenstvo Arhiepiskop cetinjski Mitropolit crnogorsko-primorski i Egzarh sveštenog Trona pećkog g. Joanikije osveštao je u subotu novopodignuti manastirski hram Svete Matrone Moskovske u selu Kovači u Donjem Grblju i u njemu sa sveštenstvom i vjernim narodom odslužio Svetu arhijerejsku liturgiju.

Osveštan manastirski hram Svete Matrone Moskovske u Donjem Grblju | Radio Televizija Budva

Foto: printscreen

Mitropolit Joanikije je u arhipastirskoj besjedi rekao da je manastir Svete Matrone iz Grblja nastao, kao što se govori u Svetom Pismu: Ni iz čega je ovo stvoreno.

„Ali bila je Božja volja, koja stvara i Božja sila, koja sve može, kojoj je sve moguće, pa je naš otac Jovo Bajković, budvanski sveštenik iz ovoga mjesta, kada mu se upokojio stric Danilo, čija je ovo bila zemlja, imao je ovdje jednu malu kućicu, priložio ovo parče zemlje i tu malu kućicu Crkvi, da Crkva vidi šta će sa njim. I tako je ovdje započet manastir Svete Matrone Moskovske“, podsjetio je on.



Govoreći o Svetoj Matroni, Mitropolit je takođe podsjetio da je i ona nova svetiteljka.

„Bila je gotovo potpuni nepoznata široj javnosti. Živjela je u skoro potpunoj izolaciji, ali, pošto je bila Božja ugodnica, i pošto je Bog stalno prebivao sa njom, onda je On poslao nekoliko pobožnih žena te su o njoj brinule, jer je bila slijepa od rođenja. Ali je Bog bio sa njom i nije je ostavio ni u najtežim vremenima“, rekao je Mitropolit crnogorsko-primorski.

Podsjetio je da je tokom Drugog svjetskog rata Sveta Matrona već bila poznata pojedinima kao prozorljiva.

„Kao ona koja može da poučava, može da tješi, može da krijepi i koja proviđa i šta će se dogoditi u bliže dane i u budućnosti. Govori se da je i Staljin dolazio kod nje da je pita hoće li NJemci zauzeti Moskvu. Svima je davala utjehu i nadu, jer je imala Duha Božjega u sebi“, kazao je Vladika.

Dodao je da se na sličan način obnovio i manastir u kome počivaju njene svete mošti.

„Ja se sjećam, kada je bila počela obnova njegova, bilo je to jako tužno. Dolazio je narod, ali sve je bilo u ruševinama. Sledeći put kad sam došao – Bog je pomogao-, kao kod Svetoga Vasilija Ostroškoga bili su sve redovi. Nas su monahinje uvele da cjelivamo mošti Svete Matrone. Dobili smo i mi tamo veliku utjehu i zaista se sreli sa novom ugodnicom Božjom, Svetom Matronom“, kazao je Mitropolit Joanikije.

Potom je Mitropolit Joanikije g. Zdravku Jokoviću uručio Orden Svetog kralja Milutina, a g. Lazaru Lazareviću orden Svetog Petra Cetinjskog, kojim ih je na Mitropolitov predlog odlikovao Sveti arhijerejski sinod Srpske pravoslavne crkve „u znak priznanja za izuzetan doprinos u izgradnji manastira Svete pravedne Matrone Moskovske u selu Kovači u Donjem Grblju“.

Gospodina Nenada Forga Mitropolit Joanikije je odlikovao ordenom Svetog Petra Drugog Lovćenskog Tajnovidca „za djelatnu ljubav prema SPC, a naročito za pomoć prilikom izgradnje i uređenja manastira Svete pravedne Matrone Moskovske“

Arhijerejskim gramatama odlikovani su: Boris Liješević, Budva, Elena Karelina, Vorkuta (Rusija), Miloslav Bijelić, Tjumen (Rusija), Vjačeslav Sbitnev, Klin (Rusija), Miodrag Lekić, Stari Bar i Rajko Marović, Bar.

(MCP)