17-09-2024

Otkrijte tajnu zdravih crijeva: ključ za manje stresa

Nedavna istraživanja pokazuju da bakterije u našim crijevima mogu značajno da utiču na način na koji se nosimo sa stresom. Naša crijevna mikrobiota, koja se sastoji od triliona mikroorganizama, igra ključnu ulogu u našem ukupnom zdravlju, uključujući mentalno zdravlje.

Otkrijte tajnu zdravih crijeva: ključ za manje stresa | Radio Televizija Budva

Kako crijevne bakterije utiču na stres?

Proizvodnja neurotransmitera: Bakterije u crijevima proizvode neurotransmitere poput serotonina, koji je poznat kao “hormon sreće”. Ovi neurotransmiteri mogu da utiču na naše raspoloženje i nivo stresa.

Imunološki sistem: Zdrava crijevna mikrobiota može smanjiti upale u tijelu, što je povezano s nižim nivoima stresa i anksioznosti.

Osovina crijeva-mozak: Postoji dvosmjerna komunikacija između crijeva i mozga, poznata kao osovina crijeva-mozak. Promjene u crijevnoj mikrobioti mogu uticati na funkciju mozga i obrnuto.

Kako poboljšati zdravlje crijeva?

Prehrana: Konzumiranje raznovrsne prehrane bogate vlaknima, fermentiranim namirnicama i probioticima može poboljšati raznovrsnost i zdravlje crijevne mikrobiote.

Izbjegavanje stresa: Upravljanje stresom kroz tehnike poput meditacije, vježbanja i dovoljno sna može pozitivno uticati na zdravlje crijeva.

Izbjegavanje antibiotika: Prekomjerna upotreba antibiotika može narušiti ravnotežu crijevne mikrobiote, stoga ih treba koristiti samo kada je to nužno.

Zdravlje naših crijeva ima dalekosežne posljedice na naše mentalno zdravlje i sposobnost upravljanja stresom. Održavanje zdrave crijevne mikrobiote kroz pravilnu prehranu i stil života može biti ključ za smanjenje stresa i poboljšanje opšteg blagostanja.