11-10-2024

Otvorena lovna sezona, problemi Paštrovske lovačke organizacije brojni

Lovna sezona u lovištima Paštrovske gore zvanično je otvorena 6. oktobra, a uprkos tradicionalnom početku, lovci ove godine nailaze na brojne izazove zbog smanjenog broja divljači usljed požara koji je pogodio ovo područje.


Foto: Milan Rakočević

Lovna sezona, koja traje do 31. januara, pruža priliku za lov na zeca, lisice, kune i migratorne ptice, dok je autohtona divljač, poput jarebice, znatno ugrožena.

Predsjednik Paštrovske lovačke organizacije, Goran Đurović je u izjavi za program Radio Budve istakao da se organizacija već godinama suočava s ozbiljnim finansijskim problemima, što dodatno otežava brigu o lovištu i divljači.

"Ove godine biće manje divljači zbog požara, a naš budžet je izuzetno ograničen. Lovci plaćaju članarine, ali one pokrivaju samo mali dio potrebnih troškova", objašnjava Đurović.

Uzgoj i očuvanje divljači, koji su nekada bili u fokusu organizacije, sada su značajno otežani. Prije nekoliko godina, organizacija je izgradila prihvatilište za fazane, te je uspješno puštala fazane i zečeve u lovište. Međutim, danas, zbog nedostatka finansijske podrške, ta praksa je značajno smanjena.

"Ranije smo sadili polja suncokreta i kukuruza, puštali fazane i zečeve, ali sada jedva uspijevamo da pokrijemo osnovne troškove", kaže Đurović, ističući da organizacija godišnje ima troškove veće od 15.000 eura, dok prihodi ne prelaze 6.000 eura.

Osim problema sa divljači, Đurović je ukazao i na loše stanje lovačkog doma u Paštrovskoj gori, koji je prije nekoliko godina opljačkan.

"Dom je u lošem stanju, popucale su pločice, oštećeni prozori, a uz to, bio je i obijen. Trebalo bi ga renovirati, ali nemamo sredstava za to", dodaje on, upozoravajući na rizik da bi Paštrovska lovačka organizacija, jedna od najstarijih u Budvi, mogla da bude ugrožena zbog loše finansijske situacije.


Tekst priredila redakcija portala